Foto — Madara Kuplā

Vēl tikai līdz 30. septembrim Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) skatāma izstāde «Modināšana. Stāsts par hernhūtiešiem», kurā ar mūsdienīgiem dizaina paņēmieniem izcelts unikāls vēsturiskais materiāls — hernhūtiešu rokraksti no LNB krājuma.

Ziņas Fold 25. septembris, 2023

Hernhūtiešu jeb Brāļu draudzes kustība ir viens no neparastākajiem stāstiem Latvijas 18.–19. gadsimta vēsturē. Sākusies kā reliģiska kustība, nākamās paaudzes tā ietekmējusi daudz plašāk — modinājusi cīņai par latviešu tiesībām, cēlusi pašapziņu, veicinājusi izglītības un kordziedāšanas attīstību. Dažādās jomās tās iespaids uz Latvijas sabiedrību un kultūru sniedzas līdz pat mūsdienām.

 

Hernhūtieši lielu vērību pievērsa rakstītajam vārdam, no rokas rokā nododot visdažādāko žanru tekstus rokrakstā: svētrunas, garīgās dziesmas, misiju aprakstus un vēstules, vēsturiskus un literārus sacerējumus, biogrāfijas. Šie materiāli glabā liecības ne tikai par hernhūtiešu kustību, bet arī par tā laika latviešu garīgumu un sadzīvi. 2017. gadā hernhūtiešu rokraksti tika iekļauti UNESCO programmas «Pasaules atmiņa» Latvijas nacionālajā reģistrā.

Dizaineres Anete Krūmiņa un Madara Lesīte–Volmane izstādes telpu veidojušas, radot apmeklētājam apstākļus, kas palīdz stāstu par hernhūtiešiem — 18. un 19. gs. zemniekiem un amatniekiem — uztvert ar dažādām maņām un sasaistīt ar savu pieredzi. Īsta koka smarža, skala apgaismojumu imitējoša tumsa, animācijās iekustināti Johana Kristofa Broces 18. gadsimta zīmējumi, gaiša koka un sulīgi zaļa toņa mijiedarbe ar autentiskiem, 200 gadu seniem rokrakstiem un grāmatām — tas viss apmeklējuma laikā veido tiltu no pagātnes uz šodienu.

 

Izstādē kopš atklāšanas 2022. gada pavasarī notikuši daudzveidīgi pasākumi, sākot ar hernhūtiešu dziesmu vakaru līdz dzīvesstāstu rakstīšanas meistarklasei, ekskursijām, priekšlasījumiem un radošajām darbnīcām skolēniem. Izdots arī izstādes katalogs, kurā var iepazīties ne tikai ar izstādes saturu un dažādiem hernhūtiešu rokrakstu tipiem, bet arī aplūkot bagātīgu attēlu klāstu, kā arī lasīt teorētisku Anetes Krūmiņas rakstu par izstādes dizaina veidošanas paņēmieniem. Tādējādi izstāde un izdevums «Modināšana. Stāsts par hernhūtiešiem» ne tikai rada īpašu telpisku pieredzi, bet arī reflektē par to teorētiskā līmenī.

Izstāde «Modināšana. Stāsts par hernhūtiešiem» atvērta līdz 30. septembrim Latvijas Nacionālās bibliotēkas 5. stāva izstāžu zālē. Ieeja — bez maksas.

 

Izstādes satura un tekstu autori ir LNB vadošie pētnieki Dr. phil. Beata Paškevica un Dr. philol. Pauls Daija. Projekta vadītājas: Inga Surgunte un Maija Treile. Izstāde tapusi programmas «Erasmus+» projektā «Kultūras mantojuma nākotne modernā Eiropā» un Valsts pētījumu programmas «Latvijas mantojums un nākotnes izaicinājumi valsts ilgtspējai» projektā «Dokumentārā mantojuma izpētes nozīme, veidojot sinerģijas starp pētniecību un sabiedrību» (Nr. VPP-IZM-2018/1-0022). Iztāde īstenota ar Valsts kultūrkapitāla fonda un «Rīgas mežu» atbalstu.