Flīžu rakts no ēkas Alberta ielā 12. Lakatiņa dizains — Karola Rubene. Foto — Kristaps Deičs

Rīgas vēsturisko namu arhitektūras detaļu daudzveidība ir apbrīnas vērta, tomēr ikdienas steigā tā bieži paliek nepamanīta. Grafikas dizainere Karola Rubene šo dažādību iemūžinājusi jau vairākos projektos. Apvienojot savu interesi par arhitektūru un ornamentiem, viņa iedzīvinājusi Rīgas centra ēkās atrastos flīžu rakstus krāsainos lakatiņos.

Ziņas Paula Gāgane 6. septembris, 2023

Projekts aizsākās, kad Karola Rubene ievēroja kāpņutelpas flīzes vēsturiskajā namā, kurā tolaik dzīvoja. Raksts viņai iepaticies, tāpēc dizainere to pārzīmēja un digitalizēja, ornamentus papildinot ar košām krāsām. «Raksts iznāca tik skaists, ka nevarēju to atstāt datora ekrānā vien. Man radās doma — kāpēc ko plīstošu un smagu nevarētu pārvērst par vieglu, mīkstu un vējā plīvojošu, piemēram, lakatiņu?» stāsta Karola.

Viņas aizraušanās ar arhitektūras detaļām aizsākās vēl pandēmijas laikā, kad, dodoties garās pastaigās, viņa ievēroja to, cik dažādi ir karogu turētāji pie Rīgas namu fasādēm. Savus atradumus — 57 dažādus karoga turētājus — Karola apkopoja izdevumā «Where do we put our flags in Riga?», kas aicina lasītājus doties ekspedīcijā pa pilsētu. Arī ornamentu veidošana bijusi dizaineres interešu lokā jau pirms tam. «Kad sāku savas dizaina gaitas, biju ārkārtīgi aizrāvusies ar tradicionālajiem latviešu rakstiem, ornamentiem un zīmēm. Pati taisīju savus un tā mācījos «Adobe Illustrator»,» atklāj Karola.

 

Dizainere norāda, ka, veidojot lakatiņus, viņas galvenais mērķis ir iemūžināt un «atdzīvināt» Rīgas vestibilos, kāpņutelpās un starpstāvu laukumos atrodamo rakstu dažādību, ietērpjot tos krāsās. Viņa atzīst, ka daļa prieka, protams, slēpjas arī flīžu meklēšanas procesā: «Mans azarts ir tik liels, ka meklēju veidus, kā tikt iekšā slēgtās kāpņutelpās, lai atrastu ko interesantāku par šaha vai eiroremonta flīzēm. Tās diemžēl nav retums ēkās, kur pavisam noteikti ir bijušas vēsturiskas flīzes, kas tagad ir zudušas.»

 

Šobrīd Karola lakatiņos iemūžinājusi piecus flīžu dizainus dažādās krāsu kombinācijās. Lai izvairītos no pārpalikumiem, lakatiņi tepat Latvijā tiek ražoti ierobežotā daudzumā — pēc pieprasījuma. Poliestera auduma apdrukai tiek izmantotas tikai dabai draudzīgas tintes, un Karola turpina meklēt veidus, kā lakatiņu ražošanu padarīt vēl ilgtspējīgāku. Šobrīd viņa neplāno paplašināt ražošanu, un lakatiņi pieejami, sazinoties ar dizaineri. Sekot līdzi Karolas radošajām gaitām var dizaineres mājaslapā un Instagram kontā.