Publicitātes foto

Svētdien, 1. oktobrī, Pasaules Skriešanas čempionātā 2023 Rīgā pulcēsies profesionāli skrējēji un skriešanas entuziasti no visas pasaules — tas būs pirmais šāda mēroga sporta notikums Baltijā. Lai veicinātu Rīgas atpazīstamību, dizaina studija «Reflect» čempionātam radījusi košu un dzīvespriecīgu vizuālo identitāti, kas citē pilsētas simbolus. Savukārt medaļu autore, dizainere Maija Rozenfelde iedvesmojusies no latviešu gleznotāja Niklāva Strunkes.

Ziņas Fold 28. septembris, 2023

Kā norāda «Reflect» vadošais dizainers Matīss Zvaigzne, darbs pie vizuālās identitātes sācies ja 2021. gadā, pirms vēl bija zināms, kur Pasaules Skriešanas čempionāts 2023 notiks. Pasākumu aģentūra «Nords Event Communication», kas rīko arī Rīgas maratonu, piesaistīja «Reflect», lai izveidotu mājaslapu, kas palīdzētu pārliecināt starptautisko vieglatlētikas asociāciju «World Athletics» lielo sporta notikumu atvest tieši uz Rīgu. Tas ir īpašs gods, jo šis būs pirmais Pasaules Skriešanas čempionāts.

 

Veidojot čempionāta vizuālo identitāti, studijas uzdevums bija gan ievērot «World Athletics» noteiktās vadlīnijas, gan radīt sajūtu par Rīgu kā norises vietu. «Saņēmām detalizētas vadlīnijas, kam jābūt iekļautam, ko nedrīkst iekļaut, kā jālieto logotips, kādus fontus jāizmanto utml. Izpētījām citu notikumu piemērus un nonācām pie galvenā secinājuma, ka dizainā jāintegrē Rīgas tēls. Sapratām, ka jauno Rīgas identitāti, sekojot vadlīnijām, logotipā nevarēsim iekļaut, taču varam izmantot citus Rīgas kodus,» stāsta Matīss. «Piemēram, variāciju ar dažādajiem toņiem, ko Rīgas pašvaldība arī izmanto savā komunikācijā kopš jaunās identitātes ieviešanas. Lai arī toņi citi, sajūta ir līdzīga».

Logotipā integrēta atsauce uz dizainera Valda Celma veidoto Rīgas robežzīmi, kas ceļā no lidostas būs redzama skrējējiem, kuri ieradīsies no citām valstīm. Kā norāda Matīss, tas palīdzēs veidot asociāciju ar Rīgu, jau iebraucot pilsētā. Logotipā vārdzīmi papildina arī citi pilsētas simboli — Pētergailis un Gaismas pils —, kas katrs nāk no sava Daugavas krasta. Skrienošais Pētergailis saspēlējas ar Rīgas maratona logo, kurā «Reflect» Pēterbaznīcas torņa smailē gaiļa vietā nolikuši skrējēju. Matīss smejas, ka Pētergailis atsaucas arī uz tautā folklorizēto citātu «Gulbīti, gulbīti, kustini kājiņas, aiznes mani uz laimīgo zemi!» no filmas un lugas «Sprīdītis»: «Tas, protams, domājot par to, lai skrējēju kājiņas viņus atnes uz Rīgu — gan uz čempionātu, gan uz Rīgas maratonu.»

Uz Latvija kultūras vērtībām atsaucas arī čempionāta medaļas, ko saņems gan profesionālie skrējēji, gan masu skrējiena dalībnieki. Medaļu dizainu veidojusi studijas «Kid» vadošā dizainere Maija Rozenfelde, kura iedvesmojusies no latviešu gleznotāja, modernista Niklāva Strunkes gleznas «Cilvēks, kas ieiet istabā». «Medaļu dizaina ideja sakņojas skrējiena ģeometrijā, kuru veido ķermeņa pozīcija, soļa leņķis, elpas ritms un pulsa ātrums. Pasaules skriešanas čempionāta medaļu dizains atspoguļo katra dalībnieka daudzšķautņaino ceļu līdz finiša taisnei. Tajā abstrakti apspēlēts konkrētās distances garums (1 jūdze, 5 km, 21 km) — jo garāka distance, jo stratēģiskāks un precīzāks darbs jāiegulda, jo vairāk šķautnes jāpārvar,» ieceri atklāj Maija. Medaļas ar nolūku veidotas smagas, simbolizējot dalībnieku ieguldīto darbu.