Līdz 2024. gada 14. janvārim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) atvērta Korejas mūsdienu keramikas mākslas izstāde «Pašterapija», kas veido stāstu par mākslinieku izjūtām saistībā ar laika mūžīgo ritējumu un esības brīža skaudro apzināšanos. Izstāde ir daļa no 4. Latvijas Keramikas biennāles.

Ziņas Fold 9. oktobris, 2023

Izstādes «Pašterapija» mērķis ir izzināt Korejas keramikas mākslas tradīcijas un iezīmēt tās turpmāko pārvērtību ceļu mūsdienās, kad nozaru sinerģijas ietekmē robežas starp mākslas veidiem kļūst neskaidras. Ekspozīcijas kodolu sastāda avangarda mākslinieki — «robežpārkāpēji», kas atkāpjas no Korejas keramikas darināšanas kanoniem un pievēršas laikmetīgai pašizteiksmei.

 

«Korejas keramika ieņem nozīmīgu vietu pasaules laikmetīgās mākslas topogrāfijā, savukārt pati izstāde atklāj mākslas darbu daudzveidību autoru interpretācijās, kā arī akcentē mūsdienu keramikas mākslas jautājumus, izgaismo dažādus mākslas darbus, pēta nozares nākotni un mēģina definēt pamatvērtības, uz kurām keramikai būtu jātiecas kopumā, tai skaitā arī Latvijā,» uzsver izstādes kuratore Lidži Čoja (Leeji Choi) no Kjongi Laikmetīgās keramikas mākslas muzeja.

Kā norāda kuratore, izstādes mākslinieki lieliski pārzina keramikas senās tradīcijas — pēta un analizē materiālus, tehnikas un darināšanas paņēmienus. Darba process eksperimentu gaitā pilnveidojas, paverot iespēju uz tradīciju paskatīties «citām acīm». Interpretējot vēsturisko mantojumu, rodas inovatīvi mākslinieciskie risinājumi, kas parāda jaunu attīstības virzienu Korejas keramikas vēstures un tradīciju kontekstā.

 

Izstāde «Pašterapija» apkopo sešpadsmit Korejas keramiķu 51 mākslas darbu. Tās ir gan vēsturisku atmiņu atsauces daudzfigūru kompozīcijās, gan oriģināli veidoti keramikas trauki, gan dekoratīvi priekšmeti, kas papildināti ar citu materiālu virsmu imitācijām, gan darbi ar teksta un negaidītu emodžiju iesaisti, kā arī komplicēti strukturētas instalācijas.

 

Izstāde Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā ir daļa no 4. Latvijas Keramikas biennāles programmas. Izstāde veidota sadarbībā ar Latvijas Laikmetīgās keramikas centru un Kjongi Laikmetīgās keramikas mākslas muzeju Korejā.