Animācija — Katrīna Sadovņikova

Līdztekus darbam arhitektūras un dizaina studijā «Sampling» arhitekte Liene Jākobsone ir pasniedzēja Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA), un šogad viņa ievēlēta arī par pirmo LMA Laikmetīgās mākslas, dizaina un arhitektūras institūta direktori. Rubrikā «Forša fīča» Liene stāsta par rīku, kas viņai ir neaizstājams palīgs pētniecības darbā.

Forša fīča Fold 6. oktobris, 2023

«Laikmetīgās mākslas, dizaina un arhitektūras institūtā mans darbs galvenokārt ir pētniecība. Tā sevī ietver daudzu literatūras un citu informācijas avotu apzināšanu un interpretēšanu jaunos tekstos — pārsvarā zinātniskās publikācijās, kurās atsauces uz avotiem jānoformē saskaņā ar noteiktiem principiem. Bibliogrāfijas apkopošanai izmantoju lietojumprogrammas «Word» avotu pārvaldīšanas funkciju, kas man ļāvusi daudzu gadu garumā uzkrāt lielu apjomu datu par visdažādākajiem informācijas avotiem, uz kuriem tagad varu viegli atsaukties. «Word» iebūvētais bibliogrāfijas pārvaldītājs palīdz avotus pareizā formātā iekļaut tekstā, kā arī automātiski izveidot izmantoto avotu sarakstu, ko pievienot publikācijas beigās. Šī «fīča» var ievērojami atvieglot dzīvi arī studentiem, strādājot pie bakalaura un maģistra darbiem. Galvenais, avotu apkopošana jāveic sistemātiski un jau no paša sākuma, rūpīgi ievadot datus par katru izlasīto tekstu, uz kuru plānots atsaukties. Ja tas tiek darīts, tad stresā pirms darba iesniegšanas nebūs jātērē daudz laika, lai sastādītu un pareizi noformētu literatūras avotu sarakstu.»

Ph.D. Liene Jākobsone ir ieguvusi doktora grādu produktu dizainā, un viņas interešu lokā ir kritiskais un spekulatīvais dizainu, kā arī citas eksperimentālas un nekomerciālas dizaina prakses, kuras Liene kopā ar kolēģiem pēta LMA Laikmetīgās mākslas, dizaina un arhitektūras institūtā (LMDA). Arī savā praktiskajā darbā studijā «Sampling», ko Liene dibinājusi kopā ar Mantenu Devrīntu, arhitekte nereti izmanto netradicionālu pieeju dizainam. Par brūža «Manufaktūra» atjaunošanu, kurā «Sampling» akcentēja ēkas daudzos vēsturiskos uzslāņojumus, studija pagājušajā gadā saņēma Latvijas Arhitektūras gada balvu.