Dizains un foto — Ivars Veinbergs

Lai atzīmētu Latvijas Arhitektūras gada balvu (LAGB), jau otro gadu Latvijas Arhitektu savienība balvas kandidātu izstādi īsteno kā brīvdabas instalāciju Vecrīgā Torņa ielā 11 iepretim Arhitektu namam. Tāpat kā pērn, arī šogad gada balvas izstādi ir radījis arhitekts Ivars Veinbergs, kurš izveidojis atjautīgu konstrukciju, kas ļauj instalāciju pielāgot nelīdzenajam Vecrīgas bruģim. Izstāde apskatāma līdz 16. oktobrim, savukārt LAGB svinīgā apbalvošanas ceremonija notiks jau rīt, 6. oktobrī, plkst. 19.00 VEF kvartāla mākslas un kultūras telpā «Vasarnīca».

Ziņas Fold 5. oktobris, 2023

Torņa ielas posms, kurā izvietoti visi 37 LAGB pieteiktie objekti, ir garš, nelīdzens un ieslīps. Šī reljefa problēma izstādes dizainā risināta ar atjautīgu konstrukciju, kas balstās uz dažādos slīpumos izvērstām vienāda garuma tērauda caurulēm. Izmantojot šo principu, izdevies nodrošināt konstrukcijas strukturālo integritāti, nelietojot sarežģītus stingu stiprinājumu mezglus. Horizontālās plaknes ir uzvērtas uz tērauda caurulēm, kas brīvi reaģē uz esošo reljefu, tādējādi ļaujot izlīmeņot 30 metrus garo telpisko sistēmu un panākt tās stabilitāti.

 

Paņēmiens, ko autors ir aizguvis no arhitekta Kristiana Kereza (Christian Kerez) darbiem, veido ne tikai stabilu, savstarpēji nospriegotu konstruktīvo sistēmu, bet arī tīru, vieglu un godīgu estētisko valodu. Atšķirībā no Kereza, kurš savā arhitektūrā rotaļājas ar nejaušības principu kolonnu izvietojumā, LAGB instalācija sastāv no divpadsmit vienādiem moduļiem, kas, tikai reaģējot uz reljefu, rada nejaušības šķitumu.

Instalācija ir veidota, izmantojot standarta izmēru materiālus, viegli izjaucamus savienojumus un ir praktiski bez atgriezumiem. Tik rūpīga attieksme pret efektīvu materiālu lietojumu, iespēju tos izmantot atkārtoti un pēc iespējas vienkāršu uzstādīšanu noteikti izriet no tā, ka autors savas instalācijas arī pats tāmē, būvē un nojauc.

 

Brīvdabas izstādes koncepcijas autors ir Ivars Veinbergs, tās realizācijā piedalījies arī Rihards Vītols, Juris Simanovičs un Dairis Tiesnesis. Instalācija Torņa ielā 11 apskatāma līdz 16. oktobrim. Šogad Latvijas Arhitektūras gada balvas svinīgā apbalvošanas ceremonija norisināsies VEF kvartāla mākslas un kultūras telpā «Vasarnīca» 6. oktobrī plkst. 19.00. Pasākuma dienā no plkst. 16.30 notiks starptautiskās žūrijas pārstāvju vieslekcijas, bet vakara noslēgumā tiks paziņoti tie objekti un procesi, kas saņēmuši augstākos apbalvojumus Latvijas arhitektūrā — zelta un sudraba apbalvojumus. Lai piedalītos pasākumā, interesenti aicināti reģistrēties.

 

Tekstu sagatavoja — Latvijas Arhitektu savienība