Publicitātes attēls

Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Skatuves un audiovizuālās mākslas festivāla «Patriarha rudens» laikā skatītāji aicināti apmeklēt trīs jauno audiovizuālās mākslas profesionāļu filmu skates, ļaujot iepazīties ar darbiem, kas tapuši 2023. gadā. Uz I un II filmu skati skatītāji tiks aicināti 3. un 4. oktobrī plkst. 19.00 LKA Nacionālajā filmu skolā, savukārt 5. oktobrī plkst. 19.00 III filmu skate tiks demonstrēta kinoteātra «Splendid Palace» Lielajā zālē. Šonedēļ festivālā gaidāmas arī vairākas izrādes un citi notikumi, savukārt 7. oktobrī «Patriarha rudeni» noslēgs teātra antibalvas «Zelta muša» pasniegšanas ceremonija.

Ziņas Fold 3. oktobris, 2023

«Šogad festivālā lielu uzsvaru liekam uz LKA Nacionālās filmu skolas kino skatēm. Tajās iekļauti mākslinieciski spēcīgākie studentu darbi, kurus var raksturot ar vārdiem «uzdrošināšanās» un «nebaidīšanās». Tā ir uzdrošināšanās un nebaidīšanās meklēt savu īpašo kino valodu, vienlaikus būt pašironiskiem, kā arī runāt par problēmām, kas ir svarīgas ne tikai pašiem autoriem, bet visai sabiedrībai kopumā. Centīsimies arī vairāk integrēt un savest kopā jaunos filmu veidotājus ar jau esošajiem kino profesionāļiem, tāpēc vienu filmu skati esam ieplānojuši izrādīt «Splendid Palace» īpašā seans,» stāsta LKA prorektors mākslinieciskās jaunrades darbā Dāvis Sīmanis.

 

I filmu skates programmā 3. oktobrī plkst. 19.00 LKA Nacionālajā filmu skolā iekļautas piecas filmas: attiecību drāma un pieaugšanas stāsts «Brūces paraugs» (rež. Renāte Saulīte), esejas filma «Siltumnīca» (rež. Uģis Olte), komēdija ar fantastikas elementiem «Pazudušo mantu birojs» (rež. Edvards Mikāls), attiecību drāma ar komēdijas elementiem «Pagaidām» (rež. Amanda Grīnberga) un gleznas ekranizācija «Pienzupa» (rež. Līna Brauna).

 

II filmu skatē 4. oktobrī plkst. 19.00 LKA Nacionālajā filmu skolā tiks izrādītas šādas filmas: maģiskā reālisma stāsts «Radi raidi» (rež. Uģis Olte), absurda drāma «Maniaectomia» (rež. Alvīna Jansen), psiholoģiskā drāma «Sveši mežā» (rež. Anete Dance), esejas filma «Pupuķis» (rež. Dāvis Gauja) un laikmetīgā pasaka «Ziemeļpols» (rež. Roberts Vanags).

 

III filmu skatē 5. oktobrī plkst. 19.00 kinoteātra «Splendid Palace» Lielajā zālē skatītājiem būs iespēja redzēt komēdiju «Balto kuģu sirdis» (rež. Edgars Kaupers), drāmu–komēdiju «Katastrofa» (rež. Daniils Silovs), krimināldrāmu «Dusa» (rež. Dāvis Gauja), absurda traģēdiju «Slima suņa murgi» (rež. Ķīna Tabaka) un drāmu–pieaugšanas stāstu «Jaunības experti» (rež. Betija Zvejniece). Biļetes uz III skati pieejamas «Splendid Palace» mājaslapā.

 

«Spītējot globālām kataklizmām, ir paveikts daudz — spraigā mācību procesā pakāpeniski atklāti filmu veidošanas ceļi, kas cieši saistīti ar sevis un pasaules izzināšanas procesu, un rezultātā radīti daudzi ievērības cienīgi darbi. Ir izveidojies jaudīgs un saliedēts filmdaru pulciņš, no kura nākotnē var gaidīt lielas lietas,» vērtē LKA Nacionālās filmu skolas vadītājs Jānis Putniņš.

Vēl «Patriarha rudenī»

Līdz 8. oktobrim norisinās jau četrpadsmitais Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) skatuves un audiovizuālās mākslas festivāls «Patriarha rudens», kas skatītājiem sniegs plašu LKA bakalaura, maģistrantūras un doktorantūras studentu darbu izlasi. Festivāla galvenie vadmotīvi šajā gadā ir jaunu mākslinieku šaubas un apjukums, kā arī veltījums teātra mākslas personībā–jubilāriem — Pēterim Pētersonam, Rūdolfam Blaumanim, Mārai Ķimelei un Mihailam Gruzdovam.

 

3. oktobrī plkst. 19.00 LKA Teātra mājā «Zirgu pasts» tiks izrādīta būs iespējams ieraudzīt bakalaura aktiermākslas 3. kursa studentus pavasarī tapušajā kursa vadītāja Elmāra Seņkova veidotajā izrādē ar ballītes elementiem «Rīt būs labāk». Savukārt ēku renovācijas centrā «Koka Rīga» šajā laikā tiks izrādīta doktorantes Ramonas Galkinas laikmetīgās dejas izrāde–spēle «Aizsācēji un iesācēji».

 

Festivāla programmu papildinās vēl vairāki notikumi: trešdien, ceturtdien un piektdien plkst. 10.00 LKA galvenajā ēkā Ludzas ielā 24 norisināsies bezmaksas sarunas un lekcijas, kas būs veltītas šī gada jubilāru — Pētera Pētersona, Māras Ķimeles un Mihaila Gruzdova — personību un daiļrades iepazīšanai. Maģistrantūras studenti festivālā piedāvās divus starpdisciplinārus darbus — no 4. oktobra «Dirty Deal Teatro» telpās divas dienas būs iespējams apskatīt audiovizuālu instalāciju «Aktīvais tukšums», savukārt «iPhone» lietotājiem jebkurā laikā iespējams izmēģināt lietotni «Klejojumi galvā», kas ļaus izzināt studentu iemīļotas vietas Rīgā, noklausīties viņu asociāciju stāstus, kā arī lietotājiem pašiem papildināt karti ar sev svarīgiem punktiem un atmiņām.

 

Pagājušajā gadā skatuves mākslas nozari satricināja antibalva «Zelta muša», kurā anonīma LKA delegācija izvirzīja asprātīgas nominācijas profesionālo teātru iepriekšējās sezonas darbiem un māksliniekiem. Šogad «Zelta muša» turpina savus asredzīgos novērojumus, un šonedēļ ikvienam būs iespēja piedalīties balsošanā visās LKA ēkās un struktūrvienībās, kā arī festivāla norises vietās. Festivāla noslēgums un laureātu paziņošana, kā arī «Zelta mušas» apbalvošanas ceremonija notiks 7. oktobrī plkst. 19.00 LKA Teātra mājā «Zirgu pasts».

 

Jau trešo gadu festivāla satelītpasākumi notiks Stāmerienas pilī un Gulbenē. No 13. līdz 15. oktobrim Gulbenes novada iedzīvotājiem būs iespēja redzēt gan festivāla viesizrādes, gan filmu skati —  programma pieejama Gulbenes novada mājaslapā.

 

Biļetes uz pasākumiem iespējams iegādāties vietnē «Ticketshop.lv». Pilna festivāla programma — šeit.