Publicitātes attēls

Ceturtdien, 2. novembrī, Rīgā jau septīto reizi notiks starptautiskais pilsētplānošanas pasākums «MadCity Riga», kas šogad pievērsīsies vienam no Latvijas un Baltijas nozīmīgākajiem pilsētplānošanas izaicinājumiem — padomju mikrorajonu atdzīvināšanai un cilvēciskošanai. Pasākuma dalībniekiem būs iespēja dzirdēt virkni vietējo un ārzemju lektoru, kā arī piedalīties pilsētplānošanas hakatonā.

Ziņas Fold 27. oktobris, 2023

«MadCity Riga» mērkis ir kļūt par katalizatoru nozīmīgām pārmaiņām pilsētās, kopīgi ar dažādām sabiedrības grupām veidojot jaunas un neparastas idejas, sekmējot sadarbību un iedrošinot politiķus rīcībai. Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju dzīvo mikrorajonos, tāpēc ir svarīgi rast jaunus nestandarta risinājumi, kas padarītu tos par labāku un pilsētas mērogā integrētāku vietu dzīvei. Problēmas, kas skar tradicionālos mikrorajonus, ir daudz un dažādas: nolietojies dzīvojamais fonds, publiskās ārtelpas kvalitāte neatbilst mūsdienu pilsētplānošanas principiem un mikrorajonu vide neveicina iedzīvotāju sadarbību un saliedēšanos.

 

«MadCity 2023 — žilbinošais mikrorajons» pulcēs pilsētplānotājus, arhitektus, publiskās pārvaldes ekspertus un citus interesentus, lai kopīgās diskusijās meklētu potenciālus risinājumus, kas padarītu Baltijas mikrorajonus «žilbinošus». Pasākumā uzstāsies nozares eksperti no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Polijas, Beļģijas un Japānas, aplūkojot dažādus ar mikrorajoniem saistītus tematus, kas sadalīti vairākos blokos:

Cilvēks

Kā sekmēt iedzīvotāju sadarbību? Māju īpašnieku biedrību izveides spožums un posts. Praktiski piemēri no Baltijas reģiona un pasaules.

Māja

Brīnumainās pārvērtības — soli tālāk par siltināšanu un fasādēm. Dzīvokļu pārbūve un sērijveida risinājumu vilinājums. Terases, balkoni, jumta dārzi, lifti, saules paneļi, klusums dzīvokļos.

Nauda

Kādas ir pašreizējās finansējuma iespējas un kādām tām vajadzētu būt? Labākie pasaules piemēri, pašvaldību iniciatīvas un ES mērogā topošas programmas. Kā valstij nopelnīt 12 miljardus eiro? Vai mikrorajonā ir pakalpojumu bizness un kas tam nepieciešams?

Teritorija

No kultūras centriem līdz mobilitātes punktiem. Piecpadsmit minūšu pilsēta un komercija. Zaļās struktūras un atkritumu pārvaldīšana. «Viedais mikrorajons» — kas tas tāds? Sapņi par energokopienām. Teritoriju masterplāni un īpašumtiesību jautājumi.

 

Pēc lektoru uzstāšanās sekos pilsētplānošanas hakatons, kura laikā pasākuma dalībnieki un lektori tiks sadalīti komandās, lai divu stundu garumā meklētu problēmu risinājumus Āgenskalna priežu un Dzirciema mikrorajoniem un pēc tam tos prezentētu pārējiem pasākuma dalībniekiem.

 

«MadCity 2023 — žilbinošais mikrorajons» notiks 2. oktobrī no plkst. 9.00 līdz 19.00 Rīgas Stradiņa universitātes aulā Dzirciema iela 16. Lai tuvāk iepazītu mikrorajonu problemātiku, «MadCity» dalībnieki pirms lekciju sākšanās plkst. 8.00 tiek aicināti aizvadīt rītu Āgenskalna priedēs kopā ar Rīgas mēru Vilni Ķirsi. Pilna pasākuma programma un reģistrēšanās — «MadCity» mājaslapā.