Publicitātes attēls

9. un 10. oktobrī pēc trīs gadu pārtraukuma norisināsies forums «Kultūra. Industrija. Tehnoloģija». Atzīmējot pasākuma piekto gadadienu, foruma galvenā tēma ir «Mūsdienu kultūras un tehnoloģiju sinerģija — kā neapmaldīties ceļā uz labu rezultātu», savukārt galvenais viesis būs pasaulē atzītais Losandželosā dzīvojošais zviedru izcelsmes skatuves un gaismu dizainers Tūbiass Rīlanders (Tobias Rylander).

Ziņas Fold 5. oktobris, 2023

«Kultūra. Industrija. Tehnoloģija» ir radošo industriju pasākums, kura mērķis ir veidot atvērtu telpu, kur nozares pārstāvji var brīvi dalīties savās perspektīvās. Foruma misija ir rosināt domu apmaiņu industrijas pārstāvju vidū, tādējādi veicinot nozares profesionalitāti un veidojot vienotu virzienu nozares mērķiem. Foruma idejas autori un organizatori ir gaismu dizaina un skatuves tehnoloģiju izstrādātāji un ražotāji «Kompānija NA».

 

Šogad forums norisināsies divās daļās — 9. un 10. oktobrī. Pasākuma pirmo dienu 9. oktobrī atklās īpašais viesis no Losandželosas — skatuves, gaismu un konceptuālais dizainers Tūbiass Rīlanders (Tobias Rylander). Tūbiass ir radījis skatuves gaismas dizainu tādiem māksliniekiem kā «The XX», Like Lī (Lykke Li), «Fever Ray», Marks Ronsons, «FKA Twigs», «Of Monster and Men» un «The 1975». Viņš ir gatavojis gaismas dizainu arī šobrīd notiekošajai pasaules slavenās dziedātājas Bejonses (Beyoncé) tūrei «Rennaisance Tour» un bija viens no gaismas dizaina autoriem 2023. gada Eirovīzijas uzvarētājas Lorēnas (Loreen) priekšnesumam — dziesmai «Tattoo». Pavisam nesen dizainers paplašinājis savu darbību, iesaistoties modes pasaulē un projektējot skates un notikumus tādiem zīmoliem kā «Balenciaga» un «Calvin Klein». Ne mazāk būtisks ir fakts, ka savā darbā zviedru mākslinieks izmanto arī Latvijas inženieru radītas gaismas tehnoloģijas.

 

Pasākumu turpinās divas paneļdiskusijas. «Perpetuum Mobile: tradīcijas vai tehnoloģijas?» diskusijas centrā būs XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki — notikums, kas motivē līdzdarboties kultūras mantojuma saglabāšanā un tradīciju pārmantošanā, vienlaicīgi gūstot arī emocionālu un estētisku pieredzi. Šie dziesmu svētki ir atstājuši industrijā atvērtu jautājumu — kā apvienot tradīcijas ar inovatīvām tehnoloģijām, lai, nezaudējot vērtības, izaicinātu mūsdienu cilvēka uztveri un radītu nākamo paaudžu skatījumu? Saruna pievērsīsies svētku organizatoriskajai, mākslinieciskajai un saturiskajai kvalitātei, kā arī to ilgtspējai nākotnē. Diskusijā piedalīsies Dziesmu un deju svētku virsdiriģente Aira Birziņa, deju virsvadītājs Jānis Purviņš, režisors Juris Jonelis, arhitekts un scenogrāfs Austris Mailītis un producente Diāna Čivle. Diskusijas moderatos — Ojārs Rubenis.

 

Kā industrija risina izaicinājumus, ko nes tehnoloģiju attīstība un mainīgās sabiedrības vajadzības? Kā tās ietekmē izglītības pamatnostādņu attīstību? Vai mēs spējam iet līdzi tehnoloģiju attīstībai un «nepazust tulkojumā»? Diskusija «Quo vadis — iz’dzīves fizika» pievērsīsies eksakto zinātņu pielietojumam radošajās industrijās, piemēram radošajai matemātikai, mākslīgajam intelektam un kolektīvai prāta programmēšanai. Diskusijā piedalīsies Rīgas Tehniskās universitātes rektors Tālis Juhna, uzņēmējs Normunds Bergs, scenogrāfs un režisors Reinis Suhanovs, Latvijas Kultūras akadēmijas docētāja Elizabete Palasiosa un dizaina studijas «H2E» vadošā dizainere Ingūna Elere. Diskusijas moderators — Ģirts Ozoliņš.

 

Foruma otrā diena 10. oktobrī atvēlēta vairākām tehniskām industrijas meistarklasēm: «Krāsu psiholoģija caur skatītāju uztveres prizmu», «Kreatīvā gaismu animācija un gaismu iekārtu efekti», «Live video mixing» un «Tīklu sistēmu optimizācija un konfigurēšana», ko vadīs eksperti un pasaules vadošo skatuves tehnoloģiju zīmolu pārstāvji. Visa foruma laikā būs iespēja apmeklēt Latvijas un starptautisku tehnoloģiju zīmolu ekspozīciju, iepazīties ar to jaunāko produkciju un konsultēties ar uzņēmumu pārstāvjiem. Ekspozīcijā tiks pārstāvēti tādi zīmoli kā «Electronic Theater Controls», «Ayrton», «Diguise», «Kompānija NA», «Erica Synths», «GameChanger Audio», «Catchbox» un «Hackmotion».

 

Forums «Kultūra. Industrija. Tehnoloģija» norisināsies 9. un 10. oktobrī Mežaparka lielās estrādes Kokaru zālē. Dalība forumā reģistrējoties ir bez maksas. Plašāka informācija par pasākumu programmu un reģistrēšanās — «Kompānija NA» mājaslapā.