Gugenheima muzejs Ņujorkā (1959), arhitekts — Frenks Loids Raits. Foto — Ezra Stollers

Ceturtdien, 16. novembrī, plkst. 17.30 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā notiks cikla «Klasiskās vērtības» lekcija «Arhitektūras fotogrāfiju monohromā estētika 20. gs. 60.–90. gadu fotogrāfu darbos». Mākslas vēsturniece Ineta Done lekcijā stāstīs fotogrāfijas vēsturi arhitektūras kontekstā, sniedzot visaptverošu ieskatu melnbaltās fotogrāfijas tehnisko nianšu izpratnē un aplūkojot 20. gadsimta otrās puses vadošo arhitektūras fotogrāfu darbus.

Ziņas Fold 14. novembris, 2023

Melnbaltais attēls Rietumu fotogrāfijā dominēja no pašiem pirmsākumiem 19. gadsimta vidū līdz pat 20. gadsimta 70. gadiem. Tad strauji pieauga krāsu attēla atpazīstamība un pieprasījums arhitektūras fotogrāfijas publikācijās, pateicoties fotogrāfu radošajiem meklējumiem, attīstīšanas procesu pētījumiem un vēlmei atrast jaunus risinājumus.

 

«Monohromais spektrs izteiksmīgāk izceļ formas un līnijas, koncentrē skatītāja uzmanību uz gaismu, ēnām, struktūru, ritmu, priekšplānā izvirzot iespaidus un emocijas. Likumsakarīgi, ka melnbaltā fotogrāfija prasa atšķirīgāku pieeju un attieksmi, pat jāsaka domāšanu, nekā krāsu attēls. Melnbaltajā formātā pasaule izskatās savādāka, un fotogrāfam ir jāprot to uztvert, lai skatītājs saņemtu šo vēstījumu caur fotogrāfiju. Melnbaltā fotogrāfija pieprasa lielāku koncentrēšanos, rūpīgāku kompozīcijas izvēli, tā ir niansētāka toņu dziļuma un kontrasta dēļ,» stāsta Ineta Done.

Pētniece atzīst, ka Latvijā nav izteikta arhitektūras fotogrāfijas virziena, drīzāk atsevišķi fotogrāfi savā radošajā daiļradē ir pievērsušies šim žanram pilnvērtīgi vai daļēji, piemēram, Laimonis Stīpnieks, Vladimirs Gailis, Gvido Kajons, Māra Brašmane, Egons Spuris un citi. Ar vizuālā materiāla piemēriem priekšlasījumā tiks iztirzāta melnbaltās arhitektūras fotogrāfijas specifika, akcentējot tās būtiskākos un interesantākos aspektus.

 

Lekcija notiks ceturtdien, 16. novembrī, plkst. 17.30 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā Skārņu ielā 10, Rīgā. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama. Vairāk informācijas par lekciju — DMDM mājaslapā.