Animācija — Katrīna Sadovņikova

Absolvējot Latvijas mākslas akadēmiju, grafikas dizainere Alise Stefānija Miļuhina pievērsās Latvijas tipografikas mantojumam, interesantākos un nozīmīgākos atradumus apkopojot grāmatā «100 latviešu burti». Tagad izdevniecībā «Valters Dakša» nācis klajā izdevuma otrais metiens. Rubrikā «Forša fīča» Alise dalās ar tiešsaistes krājumu, kurā pieejams plašs brīvi izmantojamu vizuālo materiālu klāsts.

Forša fīča Fold 3. novembris, 2023

«Man ļoti patīk senlietas, krāmu tirdziņi, lietotas grāmatas, antikvariāti un tamlīdzīgas lietas. Protams, arī internets ir pilns ar dažādiem arhīviem. Mūsu pašu Nacionālajai bibliotēkai ir brīnišķīgs resurss «Periodika.lv», kurā var pazust kā melnajā caurumā, taču šoreiz gribu pastāstīt par citas bibliotēkas «foršo fīču».

Britu bibliotēka (British library) ļoti dāsni dalās ar dažādiem vizuāliem materiāliem savā Flickr kontā. Tur ir vairāk nekā miljons attēlu, un tie visi ir ar «Creative Commons» licenci, kas nozīmē, ka visus šos attēlus drīkst izmantot saviem projektiem. Kolekcijā ir gan ilustrācijas no bērnu grāmatām, gan kartes, gan dažādas gravīras un zīmējumi, kas ir sadalīti pēc tēmām. Manuprāt, ir ļoti svarīgi, ka visiem attēliem ir norādīti avoti — kad un kur tika radīts šis materiāls, kas ir autors utt. Veicot izpēti, tas ir ļoti svarīgi. Tieši tas atšķir šo arhīvu no Pinterest vai Instagram, kur arī ir iespējams atrast skaistas bilžu kolekcijas, taču avoti tajās dažreiz netiek norādīti vispār.»

Alise Stefānija Miļuhina šobrīd strādā par grafikas dizaineri neatkarīgajā interneta izdevumā «Meduza». Sekot viņas radošajām gaitām iespējams viņas mājaslapā un Instagram kontā. Vairāk par grāmatu «100 latviešu burti» — šeit. Britu bibliotēkas Flickr konts — šeit.