Foto un dizains — Aleksejs Muraško

«From Gas to Solid» ir pirmais fotogrāfes Aijas Poles darbu apkopojums grāmatā pašas autores un izdevuma dizainera Alekseja Muraško redakcijā. Pēdējos četros gados tapušajās fotogrāfijās parādās Aijas interese par pašportretu kā prizmu, caur kuru tulkojamas autores subjektīvās reakcijas uz sociāliem un urbāniem fenomeniem un notikumiem.

Ziņas Fold 28. novembris, 2023

Aija Pole ir Saldū dzimusi latviešu fotogrāfe, kas dzīvo un strādā Berlīnē. Lai gan Aija sauc sevi par autodidakti, amata prasmes viņa ir apguvusi vācu portretu fotogrāfes Sibilles Fendas (Sybille Fendt), vācu multimākslinieka Borisa Eldagsena (Boris Eldagsen), dāņu fotogrāfa Joakima Eskildsena (Joakim Eskildsen) meistarklasēs un Berlīnes Ostkreicas Fotogrāfijas skolā (Ostkreuzschule für Fotografie). Aijas darbi ir tikuši izstādīti Berlīnē, Luksemburgā, Roterdamā, Pērnavā un Rīgā.

 

Izdevums atgadina vizuālu dienasgrāmatu, kurā autore piefiksē savu personisko sajūtu lomu šodienas sabiedrības kontekstā. Aijas metode ir pašportreti un vizuālas performances, kas ļauj bez aiztures un pašcenzūras iedziļināties savās domās, idejās, teorijās un teritorijās. Fotogrāfijas Aija uzņem ar mobilā telefona kameru kā piezīmes par savu saskari ar pasauli: «Šī ir personiska sevis izmēģinājumu un kļūdu prakse laika posmā no 2019. līdz 2023. gadam, parādoties sava telefona kameras priekšā.»

Alekseja Muraško veidotais grāmatas dizains notver fotogrāfiju asumu un tiešumu minimālistiskā, taču vizuāli skaļā izdevumā. Aijas Poles debijas fotogrāmatas «From Gas to Solid» atklāšana notiks ceturtdien, 30. novembrī, plkst. 19.00 bārā «Čē», iepazīstinot laikmetīgās fotogrāfijas cienītājus ar Latvijā vēl maz pazīstamo, taču intrigējošo mākslinieci. Grāmatas izdevējs ir «Ownpet Publishing», tā drukāta Jelgavas tipogrāfijā limitētā 300 eksemplāru metienā. Fotogrāmatu būs iespējams iegādāties atklāšanas pasākumā.