Grāmata «Ko darīt, ja esi kails pilsētā» — Aleksnadra Runde

Jāņa Rozes apgādā nākusi klajā ilustratores Aleksandra Rundes grāmata «Ko darīt, ja esi kails pilsētā», kas mudina lasītājus pārvarēt apslēptās bailes un aizspriedumus un paraudzīties uz dzīvi caur humora prizmu.

Ziņas Fold 15. novembris, 2023

«Vai tev ir gadījies, ka izej no mājas, lai dotos ikdienas gaitās — uz skolu, veikalu, treniņu utml. —, un piepeši saproti, ka esi pilnīgi pliks? Vai arī tevi pārņem kauns un bailes, jo nezini, kā šādā situācijā rīkoties? Tādā gadījumā šī ilustrētā rokasgrāmata ir domāta tieši tev!» vēsta grāmatas apraksts. Tajā apkopoti un ilustrēti divdesmit trīs ieteikumi, kas palīdzēs neveiklā situācijā pārvarēt kaunu un saglabāt pašcieņu.

 

Aleksandrai ideja par grāmatu radās, iedvesmojoties no sapņa, kurā, Liepājā ejot uz baleta treniņu, viņa attapās kaila pilsētas centrā. Tobrīd Aleksandra «EU4art» programmā studēja Romas Mākslas akadēmijā, kur pasniedzēja aicināja studentus veidot grāmatas par bailēm un kaunu. Tā kā sapnis sasaucās ar šim tēmām, Aleksandra nolēma ilustrēt sapnī gūto pieredzi un rokasgrāmatā apkopot idejas par to, kā tikt galā ar savu kailumu, gan tiešā, gan pārnestā nozīmē.

Grāmata «Ko darīt, ja esi kails pilsētā» ir daļa no Aleksandras diplomdarba, absolvējot Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Grafikas apakšnozares maģistra programmu. Prezentējot savu veikumu diplomdarbu komisijai, vairāki pasniedzēji izteica viedokli, ka Aleksandras grāmatai ir potenciāls, tāpēc ilustratore nolēma uzrunāt Jāņa Rozes apgādu tās izdošanai, un izveidojās veiksmīga sadarbība. Grāmata «Ko darīt, ja esi kails pilsētā» izdota ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu un pieejama «Jānis Roze» grāmatnīcās.

 

Aleksandra Runde (1995) dzimusi Liepājā, studējusi grafiku LMA Vizuālās mākslas nodaļā, zināšanas papildinājusi Krakovas Mākslas akadēmijā Polijā un Romas Mākslas akadēmijā Itālijā. Piedalījusies vairākās grupu izstādēs Latvijā un Polijā, ilustrējusi vairākas bērnu grāmatas. Aleksandra jau divas reizes nominēta balvai «Zelta ābele» — par ilustrācijām Petras Postertes grāmatai «Gads, kad ieradās bites» («Jānis Roze», 2021) un Aino Pervikas grāmatai «Burmemme» («Liels un mazs», 2022) —, savukārt 2023. gadā piedalījusies prestižajā Boloņas Ilustratoru izstādē ar lielformāta plakātiem, kas papildina rokasgrāmatu. Aleksandras radošajam darbam var sekot viņas mājaslapā un Instagram kontā.