Foto — Didzis Grodzs

20. gadsimta septiņdesmitajos gados būvēto katlu māju arhitektu birojs «Sudraba arhitektūra» neticami īsā laikā ir pārvērtis par jaunu kultūras vietu pašā Valmieras centrā, rodot pagaidu telpas Valmieras teātrim. Šis industriālā mantojuma pielāgošanas projekts Latvijas Arhitektūras gada balvas 2023 konkursā autoriem nopelnīja starptautiskās žūrijas īpašo atzinību kā veiksmīgs arhitektūras process.

Ziņas Fold 21. novembris, 2023

Kopš 2021. gada Valmieras teātra ēkā norit rekonstrukcijas darbi, kas pērn cenu kāpuma, būvniecības materiālu trūkuma un papildu darbu nepieciešamības dēļ draudēja apstāties. Kamēr starp «Valsts nekustamajiem īpašumiem» un būvniekiem turpinājās strīds par rekonstrukcijas tālāko gaitu, teātris Valmieras novada pašvaldībai piedāvāja ideju pārcelties uz bijušo pilsētas katlu māju, un nieka divu mēnešu laikā ar pašvaldības atbalstu un Kultūras ministrijas finansējumu ēkai tika izstrādāts pārbūves projekts, izveidota teātra zāle un nepieciešamās palīgtelpas.

 

Valmieras pilsētai iecere pārvērst bijušo katlu māju par valsts un starptautiska mēroga kultūrtelpu bijusi jau pirms radās ideja to pielāgot Valmieras teātra vajadzībām. Ar «Kurtuves» projektu pilsēta gatavojās pretendēt uz 2027. gada Eiropas kultūras galvaspilsētas statusu un plāno to realizēt, lai arī titulu konkursā ieguva Liepāja. «Sudraba arhitektūras» veidotā pārbūves vīzija paredz ēku papildināt ar stiklotu ieejas halli, ļaujot esošo telpu izmantot pilnā platībā. Jaunais lobijs integrē gandrīz 50 metrus augsto ķieģeļu dūmeni, kas ir ēkas galvenā arhitektoniskā dominante. Pārbūves projekts pret industriālā mantojuma liecībām attiecas ar pietāti, saglabājot ķieģeļu, betona bloku un dzelzsbetona konstrukcijas un uzslāņojumus.

Pateicoties ēkas centrālajai lokācijai un spilgtajam arhitektoniskajam raksturam, tai ir liels potenciāls kļūt par jaunu, laikmetīgu kultūrvietu. «Kurtuvē» jau pirms ieceres to pārbūvēt ir notikuši dažādi pasākumi, izstādes un plenēri, tā ir bijusi viena no Valmieras teātra festivāla skatuvēm. Kad aizkavējās Valmieras teātra ēkas rekonstrukcijas process, teātris un pašvaldība saredzēja iespēju «Kurtuves» nākotnes multifunkcionālo kultūras centru iesildīt jau tagad, pielāgojot to teātra vajadzībām un atrisinot krīzes situāciju ar bez mājvietas palikušo teātra trupu, un uzrunāja «Sudraba arhitektūru», kas ar būvapjomu bija jau strādājuši un iepazinušies. Lēmums par «Kurtuves» pārbūvēšanu par teātra zāli tika pieņemts 2022. gada 5. oktobrī, un jau 21. decembrī jaunā skatuve pieredzēja pirmo izrādi.

Teātra pagaidu telpas ir netipiskas — ar plašiem logiem un dienasgaismu. «Kurtuve» tika atklāta ar muzikālo izrādi «Koens. Atāls. Kurtuve», kuras scenogrāfijā logi tika integrēti, atklājot skatu uz Rīgas ielu. «Šeit ir skaidri redzams, ka arhitekts ir tas, kurš palīdz un domā, kā mēs varam dabūt klāt telpas un kā tās uztaisīt veidā, ka pat scenogrāfi un lietotāji var izdomāt jauna veida izrādes,» tā projektu komentē Latvijas Arhitektūras gada balvas 2023 žūrijas priekšsēdētājs Mantens Devrīnts.

 

Valmieras teātris «Kurtuvē» darbosies līdz 2024. gadam un pagaidu telpās sagaidīs arī teātra simtgadi. Šobrīd realizētās telpas veidotas tā, lai pēc teātra aiziešanas tās varētu ar nelieliem ieguldījumiem pārbūvēt par iecerēto kultūras vietu.