Publicitātes attēls

Bēdīgi slavenais Uzvaras piemineklis tika lielā steigā demontēts jau pirms diviem gadiem, un steiga un zināma noslēpumainība ir raksturojusi visu Uzvaras parka pārveides procesu. Laikā, kad Krievijas iebrukuma ietekmē sabiedrībā virmoja diskusijas un dažādas versijas par parka nākotni, Rīgas dome debatēs neiesaistījās un nolēma uzticēt parka pārveides vīziju ainavu arhitektūras birojam «Zaļā Landscape Architecture» un tās vadītājai Lindai Zaļajai.

Ziņas Elīna Lībiete 5. jūnijs, 2024

Uzvaras piemineklis un līdz ar to arī viss parks bija uzskatāms par neērto mantojumu — vides objektu, kas ievērojamai sabiedrības daļai saistās ar traumatiskiem notikumiem un negatīvām asociācijām. Strādājot ar šādām materiālajām liecībām ir dažādi ceļi — censties neērto mantojumu pārvērst par memoriālu, transformēt vai kontekstualizēt negatīvās asociācijas vai padarīt to par komerciālu objektu. Rīga izvēlējās citu ceļu — apspiest nepatīkamās, sarežģītās atmiņas. Uzvaras parks ir bijis dažādu attīstības vīziju avots — ir liktas galdā ieceres par plašu memoriālu, par nacionālās koncertzāles mājvietu, pat par Kārļa Ulmaņa grandiozās parka vīzijas realizēšanu. Pēdējos gados Rīgā vērojama tendence sarežģītās situācijās pieņemt steidzīgus, nepārdomātus lēmumus bez sabiedrības iesaistes. To redzam gan ar tikko apstiprināto plānu Lucavsalā celt futbola stadionu, gan ar pēkšņo ideju nojaukt ēku Elizabetes ielā 2 koncertzāles būvniecības vajadzībām, gan grandiozo Andrejsalas grandiozo attīstības projektu «Riga Waterfront». Taču, iespējams, Uzvaras parka gadījumā šī metode ir nostrādājusi. Šobrīd atjaunotajā Uzvaras parkā nekas īsti neliecina par tā vēsturisko un politisko nozīmi, un šķiet, ka to ir pieņēmusi arī sabiedrība. Strīdi un konflikti par parka nākotni ir norimuši un tagad, kādreizējās patukšās teritorijas vietā ir plašs labiekārtojums, kas iedzīvotājiem piedāvā dažādas aktivitātes.

Parks tiek atjaunots divos posmos, kuru koncepcijas veidojis birojs «Zaļā Landscape Architecture» un sīkāk detalizējis būvnieks «Aidaco Construction», piedaloties dažādiem speciālistiem, tostarp, ainavu projektēšanas darbnīcai «Alps», birojiem «Meliorprojekts», «IxCom», «LNK Industries», «Ceļuprojekts», kā arī Mārcim Mežuliem, Indrai Purs, Kārlim Spundem un citiem. Pirmajā kārtā izveidota un labiekārtota parka ainaviskā daļa ar jaunu ūdenstilpni, labiekārtotu krastu un skrituļotāju un slēpotāju celiņu, kas nekrustojas ar gājēju takām. Projekta otrajā kārtā, kuras realizācija tikko sākusies, paredzēts izveidot aktīvās atpūtas zonu piecu hektāru platībā ar dažādām rekreācijas iespējām. Šajā posmā Rīgas dome uzklausīja iedzīvotāju viedokli par vēlamajiem projekta risinājumiem. Iecerēts, ka rekreācijas zonā atradīsies dažādiem sporta veidiem paredzēti laukumi, kā arī līdzdalības budžeta konkursā rīdzinieku atbalstītais betona baseina skeitborda laukums, ko veidos «Mind Work Ramps». Tiek plānots arī bērnu ūdens rotaļu laukums.

Pie Uzvaras bulvāra šobrīd tiek būvēts arī Rīgas panorāmas rats — Baltijā augstākais, modernākais, Latvijā projektēts un ražots, ar ilgtspējīgām koka konstrukciju palīgēkām. Pirmo braucienu ar jauno panorāmas ratu varam gaidīt jau vasaras noslēgumā.