Foto — Vladimirs Svetlovs

Izdevniecība «Orbīta» laidusi klajā dzejnieka Semjona Haņina dzejas krājumu «divas otrās». Bilingvālais izdevums — latviešu un krievu valodās —, kura dizainu veidojusi Estere Betija Grāvere, atsaucoties uz grāmatas nosaukumu, veidots no divām daļām, kas ar īpašas konstrukcijas palīdzību veras uz abām pusēm, ļaujot lasītājam piedzīvot arī mazu brīnumu.

Ziņas Paula Gāgane 7. decembris, 2023

Grāmatas redaktors Māris Salējs par krājumu saka:«Semjona Haņina jaunākā dzejas grāmata «divas otrās» ir tik smalka, cik smalka vien var būt dzīve un valoda. Un no šī smalkuma dzimst esības humors. Gaišs un jēgpilns absurds.»

 

Uzmanība pret detaļām un priekpilns vieglums atspoguļojas arī grāmatas dizainā, kas veidots kā burvju maks jeb «magic wallet». Grāmata sastāv no divām pusēm — latviešu un krievu valodās —, kas savienotas ar saitēm, starp kurām lasītājs var noglabāt kādu sev mīļu fotogrāfiju vai paņemt līdzi banknoti. Šāda konstrukcija ļauj abas grāmatas daļas sastiprināt bez noteiktas vērtnes puses un arī pieredzēt nelielu brīnumu — vidū ieliktie priekšmeti, izdevumu virinot, teju pēc burvju mājiena pārlec no vienas grāmatas puses otrā. Šo procesu noteikti ir vieglāk ieraudzīt, nevis aprakstīt, un Estere Betija Grāvere grāmatā iekļāvusi arī grafiku, kas attēlo, kā burvju maks darbojas.

Dizainere norāda, ka «divu otro» dizains bijis tehniski izaicinošākai grāmatas dizaina projekts, pie kura viņa strādājusi. «Izdevums noteikti ir bijis viens vareni liels kopdarbs starp mani un Haņinu, papīra ražotājiem «Arctic Paper» un abām iesaistītajām tipogrāfijām. Darba procesā vairākus mēnešus lauzījām galvas kopā, lai tā vispār turētos kopā un nepazaudētu pašu galveno — grāmatas funkciju. Strādājām ar divām dažādām tipogrāfijām — Jelgavas tipogrāfija drukāja, savukārt «Riga Prints» ar rokām lika izdevumu kopā. Lasītājiem novēlu pārāk ilgi nepazust grāmatas uzbūves tulkojumā, bet pievērsties Haņina dzejai,» stāsta Estere Betija.

 

«Orbītas» izdotās grāmatas pieejamas grāmatnīcās «Globuss», «Jānis Roze» un «Bolderāja», galerijā «Istaba», kā arī interneta platformā «Talka.lv».