Animācija — Katrīna Sadovņikova

Zane Priede savā darbā apvieno fotogrāfiju un dizainu, uzburot vizuāli izteiksmīgu pasauli jebkurā mērogā — vai tā būtu produktu fotogrāfija, vai scenogrāfija pasākumam. Par savu darbu Zane saņēmusi starptautisku atzinību, un šogad viņa uzņemta arī Eiropas fotogrāfijas platformā «Futures». Rubrikā «Forša fīča» Zane stāsta par to, kas nepieciešams viņas darba procesam.

Forša fīča Fold 1. decembris, 2023

«Mana būtiskākā darba sastāvdaļa ir telpa. Telpa, kurā gribas atrasties, kas ir plaša un gaiša un kur ir sava lietu kārtība. Telpa, kurā ienākot gribas iztaisnot muguru, atrotīt piedurknes un ķerties klāt darbam. Esmu ļoti priecīga, ka pēdējo divu gadu laikā man kopā ar draudzeni Diānu Peitoni ir izdevies izveidot šādu vietu — «Per Form» telpu Vagonu ielā.

Darbam ar kluso dabu, ir sava specifika — lai strādātu, man uz galdiem ir jāizliek pēc iespējas vairāk materiālu un objektu, lai varētu tos komponēt. Kad objekti sāk komunicēt savā starpā un papildināt viens otru, rodas vislabākās idejas. Šim procesam ir svarīgi lieli galdi, kam ir vajadzīga liela telpa, un arī fotostudijas ekipējums prasa diezgan lielu platību.»

Zanes Priedes un Diānas Peitones radītā telpa «Per Form» kalpo ne vien kā mākslinieču studija, bet arī kā pasākumu norises vieta un radošais centrs. Sekot tur notiekošajam iespējams «Per Form» Instagram kontā. Savukārt Zanes darbus iespējams aplūkot fotogrāfes mājaslapā un Instagram profilā. Pagājušajā mēnesī Rīgas ielas rotāja Zanes veidotās Rīgas Restorānu nedēļas ēdiena fotogrāfijas.