Publicitātes foto

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studentu pilsētiņā Ķīpsalā atklāts Baltijā pirmais publiski apskatāmais 3D betona vides objekts — vairāk nekā divus metrus augstais RTU Zinātnes un inovāciju centra Dizaina fabrikas talismans «LabLabs». Apvienojot studijās iegūtas kompetences un tehnoloģiskās iespējas, ko nodrošina Baltijā vienīgā 3D betona drukāšanas zinātniskā laboratorija, to projektēja un izgatavoja RTU studenti.

Ziņas Fold 19. decembris, 2023

««LabLabs» ir Baltijā pirmais 3D drukātais betona vides objekts, ko ikviens interesents varēs brīvi apskatīt. Mūsu plāns ir izveidot vairākas skulptūras, kas kalpos arī par materiālu un tehnoloģiju testa vieta studentiem un pētniekiem. Mērķis ir iepazīstināt sabiedrību ar šo inovatīvo būvniecības tehnoloģiju un iedvesmot nākotnes inženierus domāt, radīt, attīstīt tehnoloģijas, meklēt tām jaunus lietojumus. Skulpturāli elementi ir labs veids, ar ko sākt 3D betona iepazīšanu, jo tie uzskatāmi parāda tehnoloģijas iespējas izdrukāt salīdzoši sarežģītas ģeometriskas formas ar mazu materiāla patēriņu un videi draudzīgi,» uzsver RTU Arhitektūras fakultātes doktorantūras students Matijs Babris.

Skulptūra tapusi RTU Būvniecības inženierzinātņu fakultātes 3D betona drukāšanas zinātniskajā laboratorijā, un 3D drukai paredzēto betona maisījumu izstrādāja būvmaisījumu ražotājs «Sakret». Tas pilnveidots sadarbībā ar RTU zinātniekiem, laboratorijas apstākļos testējot tā stiprību un salizturību. Objekts sastāv no vairākām betona daļām, ko kopā satur armatūras stieņi. Kā norāda betona drukas laboratorijas vadītājs Māris Šinka, tapušais vides objekts ļaus testēt materiālu un tehnoloģiju reālos apstākļos.

 

3D betona druka ļautu nākotnē būvēt ilgtspējīgāk un lētāk, izslēdzot vajadzību pēc betona veidņu izgatavošanas, kā arī ļaujot automatizēt būvniecības procesus, tādējādi samazinot objektā nepieciešamo darbinieku skaitu. Šī tehnoloģijas sniedz arī jaunas mākslinieciskās iespējas, ļaujot veidot sarežģītas formas salīdzinoši vieglā konstrukcijā, turklāt neradot materiāla pārpalikumus.

Skulptūras izveidē sadarbojās RTU Arhitektūras, Mašīnzinību, transporta un aeronautikas un Būvniecības inženierzinātņu fakultātes studenti, kuri  veidoja skulptūras vizuālo tēlu, projektēja un izstrādāja drukas failus, drukāja daļas, kas veido figūru, un testēja risinājumus daļu drošai un ilgmūžīgai savienošanai. Skulptūras dizainu izveidot viņiem palīdzēja Lauris Krauze no Latvijas Mākslas akadēmijas, savukārt par konstrukcijas dalījumu un montāžu studentus konsultēja eksperti no pētniecības un inovāciju platformas «Morberga studija», kā arī būvinženieris Artūrs Veiss no «AB Claussen Latvia».

 

Plānots, ka nākotnē pirmo vides objektu papildinās arī citas skulptūras. Jau šobrīd projekta īstenotāji ķērušies pie tehniski izaicinošāka objekta — sēdoša «LabLaba». Skulptūru pie  RTU Būvniecības inženierzinātņu fakultātes Ķīpsalas ielā 6A aicināts aplūkot ikviens interesents. Vairāk par projektu — RTU mājaslapā.