Animācija — Katrīna Sadovņikova

Viena no Latvijas Dizaina gada balvas 2024 atlases žūrijas priekšsēdētājām ir arhitekte Ieva Zībārte, kura vada darbu vērtēšanu vides dizaina kategorijā. Ievas interešu loks ir plašs — viņa raksta par arhitektūru, dizainu, vidi, «Jauno Eiropas Bauhaus», izstādēm, populāro kultūru, NVO iniciatīvām un cilvēkiem. Rubrikā «Forša fīča» Ieva iesaka alternatīvu situācijas analīzes rīku.

Forša fīča Fold 26. janvāris, 2024

«Pirms kādiem gadiem 20 manu uzmanību piesaistīja Londonas sānielās esošie taro saloni. Tolaik taro uzskatīja par nišas aizraušanos, bet tagad 78 ilustrēto kāršu kava aizņem arvien prominentāku vietu grāmatnīcās. Taro ir intuitīvs situāciju analīzes rīks. Ar simboliem un vēstījumiem piesātinātās kārtis var izmantot kā alternatīvu skatupunktu izejai no dažādām dzīves un darba situācijām. Nu, piemēram, kāpēc projekts ir iestrēdzis? Par ko vēl šajā situācijā man vajadzētu padomāt?

Taro nodrošina darbu ilustratoriem, dizaineriem, izdevniecībām un tipogrāfijām, un tirgū ir neskaitāmas kāršu kavas ar visdažādākajām ilustrācijām. Es izmantoju klasisko un arī populārāko vēsturiskās Raidera izdevniecības kavu, kuru pēc rakstnieka un ezotēriķa Artūra Edvarda Veita norādēm ilustrēja māksliniece Pamela Kolmena Smita. Kolmenas kārtis ir apbrīnojams dizaina un mākslas darbs. Katra kārts ir mazs zīmējums ar situācijas atainojumu — sižetu, kas izstāstīts, izmantojot klasiskos simbolus. Tie ir priekšmeti, ornamenti, krāsas, tēli, ar ko pieņemts apzīmēt statusu, dabas parādības, idejas u.c. Atkarībā no uzdotā jautājuma, ne tikai taro «zīlnieks», bet arī katrs pats, pētot ilustrāciju, var mēģināt atkodēt atbildi uz savu jautājumu. Tas ir lielisks treniņš dizaineriem un tāpēc forša fīča!»

Sekot Ievas gaitām iespējams viņas Instagram kontā.

 

Ziemas pieteikšanās Latvijas Dizaina gada balvai 2024 turpinās līdz 15. februārim. Plašāk par darbu iesniegšanu — šeit.