Rīgas ielu tirdzniecības moduļu dizains un attēls — Toms Kampars

Rīgas Apkaimju iedzīvotāju centrs šogad sāks uzstādīt pirmos jauna dizaina ielu tirdzniecības moduļus pašvaldības iekārtotajās ielu tirdzniecības vietās. To dizaina autors ir arhitekts Toms Kampars, kurš risina līdzšinējo pārdošanas paviljonu problēmas — slikto aizsardzību pret laikapstākļiem un nepraktisko izkārtojumu —, piedāvājot plānojumu, kura pamatā ir trīsstūris.

Ziņas Paula Gāgane 25. janvāris, 2024

Rīgas dome norāda, ka šobrīd pašvaldības apsaimniekotajās āra tirdzniecības vietās tirgotājiem pieejamie risinājumi ir gan funkcionāli, gan vizuāli atšķirīgi, turklāt — nolietoti. Lai āra tirdzniecības vietas padarītu pievilcīgākas un ērtākas, pašvaldība 2022. gadā rīkoja konkursu jauna dizaina izstrādei, uzrunājot arī arhitektu Tomu Kamparu. Nolikums paredzēja iesniegt tipveida moduļa projekta risinājumu koka vai metāla konstrukcijās, plānā iekļaujoties izmēros 3 x 2,4 m, kā arī risināt nepilnības esošajos tipveida moduļos, tajā skaitā nepietiekamu aizsardzību pret vēju un nokrišņiem, ko, pēc Toma novērojumiem, stendu īrnieki līdz šim risinājuši pašu spēkiem, piemēram, iestiepjot modulī plastmasas plēvi.

Domājot par tirdzniecības moduļu jauno dizainu, Toms apsekojis esošās tirgošanās vietas un secinājis, ka atvērta aizmugures siena parasti īrniekiem sagādā neērtības, jo tā slikti pasargā no vēja un lietus, turklāt tirgotāji sevi nereti «ierok» preču gūzmā, izmantojot lieko telpu, kas ir blakus viņu sēdvietai. Lai risinātu šīs problēmas, Toma izstrādātā moduļa plāns veidots kā trīsstūris. Saglabājot nolikumā noteikto platību — 3,6 kvadrātmetrus katram pārdevējam —, trīsstūra konfigurācija ļauj izvairīties no liekas platības blakus sēdvietai, paplašinot tirdzniecības leti, kā arī labāk pasargā pārdevēju no laikapstākļu ietekmes. Būtiski, ka trīsstūra plānojums sniedz brīvību moduļus kārtot un grupēt dažādos veidos — lineāri, puduros vai apļos — atkarībā no vajadzības un novietnes.

 

Moduļa konstrukcijai izmantots tērauda rāmis, kas vietām aizpildīts ar CLT plātnēm un atvērtākiem latojuma fragmentiem. Modulis ir brīvi novietojams un to nav nepieciešams stiprināt pie pamatnes. Jaunajā risinājuma paredzētas arī veramas CLT durvis un paceļams vai nolaižams galdiņš tirdzniecības paplašināšanai. Pārdevēju ērtībai ierīkota ergonomiska sēdvieta un plaukts zem letes viņu privātajām lietām. Katram modulim paredzēti funkcionāli elementi, kas ļaus pielāgot noēnojumu tirgotāja piedāvātajiem produktiem. Lai varētu tirgoties arī diennakts tumšajā laikā, griestos iestrādāts gaismeklis. Iecerēts, ka metāla elementi tiks krāsoti individuālos toņos, piemērojot tos attiecīgajai videi un apkaimei. Pirmie 22 jaunā dizaina tirdzniecības moduļi īrniekiem būs pieejami jau šogad — plānots, ka Rīgas Apkaimju iedzīvotāju centrs tos uzstādīs Ziepniekkalnā, Daugavgrīvā, Mežciemā, Brasā, Sarkandaugavā, Mīlgrāvī un Juglā. Kopā trīs gadu laikā paredzēts uzstādīt 64 nojumes.

Tirdzniecības moduļa dizaina autori ir Toms Kampars un Emīls Maksims. Projekts izstrādāts sadarbībā ar Apkaimju iedzīvotāju centra pārstāvjiem Andri Lišmani un Laini Rodziņu, Rīgas galveno dizaineri Evelīnu Ozolu un pilsētas galveno mākslinieci Melāniju Vilku.