Grāmatas vāka ilustrācija — Daina Ēķe

Izdevniecība «Droši un koši» laidusi klajā arhitektūras, mākslas un kultūras žurnālistes Agneses Čivles un dizaineres Dainas Ēķes grāmatu bērniem «Spārnotais ceļojums Eiropas arhitektūrā». Veidots kā ilustratīvs ceļvedis Eiropas arhitektūras stilu vēsturē un attīstībā, izdevums kalpo kā izziņas un iedvesmas avots nākotnes būvmākslas veidotājiem.

Ziņas Fold 2. februāris, 2024

Kā norāda grāmatas koncepcijas un teksta autore Agnese Čivle, arhitektūra kalpo kā ietvars mūsu dzīvei un ir visur klātesoša. Apzinoties pilsētvides un dzīves telpas nozīmi personību veidojošos procesos, grāmatas autores kopā ar diviem tēliem — zinātkāro Putnu un zinošo Arhitekti — aicina bērnus un jauniešus uz arhitektūru paraudzīties atvērti un rotaļīgi, reizē nododot būtiskākās zināšanas par raksturīgākajām arhitektūras stilu iezīmēm un būvmākslas attīstību kopumā.

 

Izdevumā dialogu starp stāsta galvenajiem varoņiem bagātina Dainas Ēķes veidotās ilustrācijas, kas vērš uzmanību gan uz ēku arhitektūras detaļām, gan koptēlu, kas raksturīgs dažādiem arhitektūras virzieniem. Lai lasītāji varētu labāk izprast attiecīgo stilu, zīmējumos attēlotas atpazīstamas ēkas no visas pasaules, ko papildina asprātīgi vizuālie salīdzinājumi un radošu domāšanu rosinošas asociācijas.

«Grāmata mudina trenēt vērīgumu, zinātkāri, nepārstāt brīnīties un sapņot lielus sapņus — jebkurā vecumā. Jo arī ēkas, kuras šodien apbrīnojam, reiz bijušas traks, vizionārs sapnis,» par grāmatu raksta kultūras žurnāliste Una Meistere. Savukārt dizainere dizainere Ingūna Elere («H2E») norāda: «Lai taptu kvalitatīva nākotnes arhitektūra, ir nepieciešami gudri un tālredzīgi lēmumu pieņēmēji. Tādēļ priecājos, ka šī grāmata palīdz tiem veidoties saistošā, rotaļīgā veidā.»

 

Grāmata izdota ar Valsts kultūrkapitāla fonda, nekustamo īpašumu pakalpojumu sniedzēja «Corvin Real Estate», arhitektūras biroju «MARK arhitekti» un «Lejnieku projektēšanas birojs», kā arī Pāvilostas mākslinieku rezidences atbalstu. Grāmta pieejama izdevniecības «Droši un koši» mājaslapā.