Vāka ilustrācija — Kristīne Martinova

Bērnu grāmatu izdevniecība «Liels un mazs» laidusi klajā Lindas Gabarajevas dzejoļu krājumu «Kosmoss ir virs bēniņiem», ko ilustrējusi māksliniece Kristīne Martinova. Grāmata attēlo kontrastiem un detaļām bagātu, neizskaistinātu, bet brīnumainu notikumu un negaidītu pārvērtību pilnu bērnības pieredzi, kas ir klātesoša kā dzejoļos, tā ilustrācijās.

Ziņas Fold 28. februāris, 2024

Krājums «Kosmoss ir virs bēniņiem» ir Lindas Gabarajevas debija bērnu literatūrā. Lindas dzejā jūtama cieņa pret bērnības absolūto eksistenciālo nopietnību, un autore necenšas to ietērp deminutatīvos vai dot lasītājiem pamācības. Dzejoļu tēli un metaforas sakņojas dzīves pieredzē — gan atmiņās par savu bērnību, gan vēcāku bailēs, nogurumā un apbrīnā, pieredzot savu bērnu bērnību.

 

Kā norāda izdevuma ilustrāciju autore Kristīne Martinova, dzejas ilustrācija ir viena no sarežģītākajām ilustrācijas disciplīnām — zīmējumiem jārosina lasītāja iztēle, to neierobežojot pārāk tiešā vēstījumā. Sasaucoties ar bērnības pasaules pieredzējumu, Kristīnes veidotās ilustrācijas ir košas un detaļām bagātas — lieli un mazi, īsti un izdomāti tēli savijas rakstos, ko lasītājs var ilgi pētīt, katru reizi atrodot ko jaunu. Zīmēto tēlu proporcijas un aprises mainās un pārvēršas, attēlojot varoņu iekšējo sajūtu un pārdzīvojumu.

Kristīne Martinova lielu nozīmi piešķir iztēles brīvībai, un tas ir viņas galvenais instruments ilustrēšanas procesā. Māksliniece savā vizuālajā valodā eksperimentē ar dažādiem krāsu salikumiem un tēlu stilizāciju. Līdz šim ir izdotas četras grāmatas ar mākslinieces ilustrācijām, kā arī vairāki pašizdevumi jeb zīni. Kristīne ņēmusi dalību dažādos starpdisciplināros projektos, piemēram, sadarbībā ar biedrību «ASTE» Liepājā pēc Kristīnes ilustrācijas izveidots trīsdimensionāls papildinātās realitātes objekts.

 

Linda Gabarajeva ienākusi literatūrā ar daudzveidīgu dzīves un studiju bagāžu — viņa mācījusies antropoloģiju, teoloģiju un sporta pedagoģiju, un šobrīd Linda studē Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļas maģistrantūrā. Par apgādā «Neputns» izdoto dzejoļu krājums pieaugušajiem «Apļi» autore saņēmusi Ojāra Vācieša literāro prēmiju dzejā un nominēta Latvijas Literatūras gada balvai kategorijā «Labākais dzejas autordarbs».

 

Dzejoļu krājums «Kosmoss ir virs bēniņiem» pieejams «Liels un mazs» mājaslapā.