Animācija — Katrīna Sadovņikova

No 26. februāra līdz 3. martam norisināsies otrais Valmieras Starptautiskais multimediju festivāls, kas, pulcējot māksliniekus no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Kanādas un Norvēģijas, atklās tehnoloģiju izmantošanas daudzveidīgās iespējas mākslas satura un formu jaunradē. Viena no festivāla kuratorēm ir radošā producente Elizabete Palasiosa, kura darbā ar kultūras projektiem apvieno kā tradicionālos, tā digitālos medijus. Rubrikā «Forša fīča» Elizabete iesaka Latvijā radītu papildinātās realitātes mākslas lietotni.

Forša fīča Fold 23. februāris, 2024

«Ikdienā strādājot ar kultūras projektiem un dažādām satura izpausmes formām, bieži nākas analizēt un izmantot tehnoloģiju piedāvās iespējas gan satura jaunrades, gan reprezentācijas vajadzībām. Daudzu radošās darbības gadu laikā īpaši esmu iemīļojusi papildināto realitāti un tās ārkārtīgi daudzveidīgos pielietojuma veidus. Saturs konkrētā GPS lokācijā, skenējams grafisks attēls, kas burtiski atdzīvojas tavā acu priekšā, 3D instalācijas pilsētvidē, interaktīvi risinājumi un vēl citas iespējas, kas principā ir pieejamas ikvienam viedtālruņa vai planšetes lietotājām. Papildinātā realitāte veido labu balansu starp izmaksām, pieejamību un radošo potenciālu. Latvijā ir izstrādātas vairākas ļoti labas un lietotājam draudzīgas lietotnes, bet vēlos izcelt «Art+» lietotni, kas ir papildinātās realitātes mākslas galerija, kas pieejama gan lietotņu veikalos, gan interneta pārlūkā. Tas ir lielisks veids jeb forša fīča, kā integrēt digitālos mākslas darbus dažādās lokācijās, stāstīt stāstus, atklāt neredzamo vai paslēpt redzamo, realizēt nereālas vīzijas, būvēt nākotni vai atgriezt vietā zudušo kultūras mantojumu. Savu mākslas darbu kolekciju «Art+» platformā veido arī Valmieras Starptautiskais multimediju festivāls, kas Valmieras pilsētvidē piedāvā atklāt nu jau deviņus jauno mediju mākslinieku darbus.»

Elizabete Palasiosa ir radošā producente un Latvijas Kultūras akadēmijas docētāja. Viņa kopā ar producenti Martu Kontiņu dibinājusi uzņēmumu «Story Hub», kas nodarbojas ar starpdisciplināru projektu producēšanu, kā arī multimediju un interaktīva satura veidošanu.

 

Elizabete un Marta kopā veidojušas otrā Valmieras Starptautiskā multimediju festivāla programmu. Festivāla mērķis ir radīt platformu, kurā iepazīt modernās tehnoloģijas un redzēt šo tehnoloģiju izmantošanas iespējas mākslas satura un formu jaunradē, kā arī veicināt dialogu un zināšanu apmaiņu starp dažādu mākslas formu praktiķiem, zinātniekiem, tehnoloģiju ekspertiem un sabiedrību. Plašāka informācija par festivāla programmu pieejama gan Valmieras novada pašvaldības mājaslapā, gan Valmieras Starptautiskā multimediju festivāla Facebook un Instagram kontos. Festivālu organizē Valmieras novada pašvaldība sadarbībā ar «Story Hub». Mākslas un izglītības programma jauniešiem tapusi ar EEZ grantu atbalstu.