Animācija — Katrīna Sadovņikova

Nākamnedēļ Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā tiks atklāta vērienīga rotu izstāde «Skārien–jūtīgs», kurā varēs iepazīt Rotu mākslas biedrības mākslinieku radošo veikumu, atklājot arī rotu saikni ar to nēsātājiem. Viena no izstādes kuratorēm ir Ginta Grūbe, kura darbojas ne vien kā rotu māksliniece, bet arī pētniece un lektore. Rubrikā «Forša fīča» Ginta stāsta par savu mīļāko rakstāmrīku.

Forša fīča Fold 2. februāris, 2024

«Mani uzticamākie darbarīki ir rapidogrāfs un papīrs. Rapidogrāfs ir tehniskas pildspalvas modelis, ko rakstāmpiederumu ražotājs «Rotring» izstrādāja 20. gs. vidū, ievērojami vienkāršojot rasēšanu. Pirms aptuveni 20 gadiem, iestājoties Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā, rasēšanā pie pasniedzējas Olgas Kuršas es šo rīku iepazinu. Studenta maciņam tā iegāde bija jāieplāno mēneša budžetā un jāsalāgo ar stipendijas izmaksas dienām. Lai gan es rapidogrāfu vairs neizmantoju sākotnējam mērķim — rasēšanai —, nevaru iedomāties veidojam skices un pierakstus ar citiem rakstāmpiederumiem, jo rapidogrāfs ir patīkams saskarē ar papīru un ļoti ērts smalkām līnijām. Mēdzu izvēlēties dažādus izmērus, bet «ejošākais» ir 0.2 vai smalkāks.»

Ginta Grūbe ir Rotu mākslas biedrības valdes locekle. Paralēli rotu mākslinieces praksei Ginta pasniedz rotu vēsturi Latvijas Mākslas akadēmijā un turpina studijas doktorantūrā, bagātinot laikmetīgās rotu mākslas pētniecības lauku. Gintas radošajām gaitām var sekot viņas mājaslapā un Instagram kontā.

 

Rotu mākslas biedrības izstāde «Skārien–jūtīgs» Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā būs skatāma no 8. februāra līdz 21. aprīlim. Tajā 23 autoru darbi atklāsies attiecībās ar rotu īpašniekiem, parādot dažādu paaudžu un mākslinieku rokrakstu plašo amplitūdu. Līdz ar rotām izstādē būs aplūkojami to nēsātāju portreti, un apmeklētāji varēs izzināt arī rotu tapšanas stāstu. Vairāk par izstādi — šeit.