Ilustrācija — Gatis Šulcs

Pērnā gada nogalē iznāca Latvijas zemessarga un alpīnista Jura Alberta Ulmaņa grāmata «Kad karš kļūst personisks», kurā apkopoti 26 stāsti par viņa piedzīvoto, piegādājot ekipējumu un palīdzot Ukrainas karavīriem. Katra stāsta vēstījumu paspilgtina radošā direktora un reklāmas mākslinieka Gata Šulca ekspresīvās ilustrācijas. Viņš veidojis arī grāmatas dizainu, kas, sasaucoties ar kara skaudro realitāti, veidots raupjš un lakonisks.

Ziņas Fold 13. februāris, 2024

Gatis Šulcs stāsta, ka darbs pie stāstu ilustrēšanas sācies gluži nejauši. Juris Alberts Ulmanis viesojies Latvijas Mākslas akadēmijā un stāstījis par savu pieredzi Ukrainā saistībā ar citu projektu. Toreiz viņš piebildis, ka par Ukrainā piedzīvoto publicē stāstus savā Facebook kontā un ierosināja studentiem veidot tiem ilustrācijas. Pasniedzējas Rūtas Briedes mudināts, Gatis ilustrēja pirmo stāstu un neilgi pēc tam saņēma piedāvājumu veidot zīmējumus grāmatai.

 

Gatis norāda, ka ilustrāciju galvenais uzdevums ir pastiprināt izdevuma emocionālo vēstījumu. Sižetiski zīmējumi ir mākslinieka brīva interpretācija par stāstu autora piedzīvoto — dažkārt tos iedvesmojušas Jura uzņemtās fotogrāfijas, citkārt ilustrācijas balstītas stāsta radītajās emocijās vai sasaucas ar sižetu drīzāk abstrakti. Zīmējumi veidoti raupji, ar plašiem otas triepieniem, neaizraujoties ar smalkām detaļām un izskaistinājumiem — «kā ar cirvi tēsti,» raksturo Gatis. Izvēlētā krāsu gamma sasaucas ar tradicionāli militāriem toņiem, kas vietām papildināti ar košiem akcentiem.

Arī grāmatas dizains risināts bez liekām detaļām. «Juris ir vienkāršs un raupjš (nejaukt ar rupjš) vīrs. Viņš kāpj Everestā, guļ ziemas spelgonī teltī un brauc uz fronti palīdzēt ukraiņiem. Juris ir zemessargs un Latvijas patriots. Arī grāmatas dizainu gribēju veidot maksimāli vienkāršu un īstu,» stāsta Gatis. Izdevumam izmantots atvērtais sējums un vienkārši kartona vāki, turklāt tas drukāts uz nebalināta papīra. Sasaucoties ar grāmatas saturu, Gatis vēlējās izdevumu veidot nelielā formātā — kā kabatas izmēra dienasgrāmatu. Veidojot dizainu, Gatis iedvesmojies arī no Latvijas pirmās neatkarības laika karavīru dziesmu grāmatām.

 

Grāmata «Kad karš kļūst personisks» izdota latviešu un ukraiņu valodās. Tās pieejama izdevniecības «Jānis Roze» grāmatnīcās un mājaslapā.