Grāmatas dizains un foto — Aleksejs Muraško. Portreti — Arnis Balčus

Rīt, 14. februārī, plkst. 19.00 ar īpašu mūzikas un mākslas programmu klubā «Depo» tiks atklāta fotogrāfa Arņa Balčus grāmata «Scēna», kas pievēršas jauniešu alternatīvajai subkultūrai ar tādu pašu nosaukumu, atklājot izaicinājumus, ar kuriem mūsdienās sastopas jauni cilvēki. Grāmatā apkopotās fotogrāfijas pagājušajā gadā bija skatāmas izstādē ISSP Galerijā.

Ziņas Fold 13. februāris, 2024

Par Scēnu sauc jauniešu kopienu, kas izveidojusies ap jauno alternatīvās mūzikas grupu, tādu kā «Nikotīņi», «Pauls Raimonds» un «ŠŅK», koncertiem Rīgas klubos «Depo» un «Republika», kā arī Lastādijā un Ādmiņu ielā 4. Arnis Balčus akcentē, ka Scēna nav tikai mūzika, tā ir kā platforma socializācijai un radošām aktivitātēm, un daži šo kopienu sauc pat par savām mājām.

Grāmatas «Scēna» kodolu veido teju divsimt Balčus fotogrāfijas, kas uzņemtas vairāku gadu garumā, kā arī pašu grāmatas varoņu zīmējumi, kopā veidojot krāšņu, spilgtu, neparastu, taču arī tiešu un raupju vēstījumu par šodienas jauniešiem, kuriem ir grūtības iekļauties sabiedrībā. «Vājprātīgie militārie konflikti, neizbēgamās klimata izmaiņas, nežēlīgais kapitālisms ir mūsu mantojums jaunajai paaudzei. Vieni ātri kļūst par paklausīgiem sistēmas vergiem, bet citi krīt izmisumā un dažādos veidos projicē bezcerības un nolemtības sajūtu. Vai viņi var izmainīt pasauli vai arī ir jau par vēlu? Šī grāmata ir par jaunajiem cilvēkiem, kurus sistēma vēl nav paspējusi salauzt,» stāsta Arnis. Pērn notikusī izstāde, ko pavadīja plaša norišu programma, un jaunizdotā grāmata ir unikāla Latvijas kultūras liecība, kā arī jēgpilns sociālās iekļaušanas paraugs un piemērs fotogrāfijas medija plašajam tvērumam.

 

Grāmata izdota vien 400 eksemplāros, tās dizainu veidojis godalgotais grāmatu dizainers Aleksejs Muraško. Grāmatu izdevusi biedrība «Kultkom» ar Rīgas domes un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu. Tās atklāšana notiks 14. februārī plkst. 19.00 klubā «Depo» Vaļņu ielā 32, Rīgā. No plkst. 19.30 uzstāsies alternatīvās mūzikas grupas «DziļiVienalga» un «Defekts», dzeju lasīts Scēnas jaunieši, ar performanci uzstāsies viens no grāmatas varoņiem un līdzautoriem Metalurga jeb Kristiāns. Grāmata «Scēna» pieejama žurnāla «Foto Kvartāls» mājaslapā.