Attēls — Aleksandra Samuļenkova

Gatavojoties nākamā gada izstāžu programmai, «Kim?» Laikmetīgās mākslas centrs izsludina ikgadējo «Kim? Open Call» konkursu — iespēju jaunās paaudzes Latvijas māksliniekiem, kuratoriem un radošajām apvienībām īstenot izstādi un pavadošo publisko programmu 2025. gada pirmajā pusē. Pieteikšanās līdz 31. martam.

Ziņas Fold 27. februāris, 2024

Piecpadsmit darbības gadu laikā «Kim?» Laikmetīgās mākslas centrs ir saglabājis nemainīgu interesi par jaunām mākslas parādībām un to dažādajām izpausmēm, sniedzot atbalstu jaunajiem māksliniekiem. «Kim? Open Call»konkurss aizsākās 2016. gadā, un iepriekšējos gados tā laureāti bijuši mākslinieki Annemarija Gulbe, Ieva Jakuša un Gundega Strauberga, Karlīna Mežecka, Sabīne Šnē, Jānis Krauklis, Toms Harjo un Jānis Dzirnieks, kā arī kuratores Žanete Liekīte un Laura Brokāne.

 

«Kim? Open Call 2024» uzvarētāji pusgada laikā varēs attīstīt savu māksliniecisko pozīciju un radošo ideju, kā arī meklēt piemērotāko veidu un mākslinieciskās izpausmes līdzekļus idejas īstenošanai. Uzvarētājiem būs iespēja saņemt konsultācijas mākslinieka portfolio sagatavošanā, radošo darbību aprakstošā teksta un kritiskā leksikona veidošanā, ieteikumus mākslas prakses dokumentēšanā un publiskošanā, praktiskas konsultācijas projektu rakstīšanā, kā arī labās prakses ieteikumus nākotnes sadarbībai ar kuratoriem, kritiķiem un kolekcionāriem lokālā un starptautiskā mērogā.

 

«Darbojamies mākslas jomā jau vairākus gadus, bet nekad nebijām izstādījušās Latvijā. Konkurss sniedza lielisku iespēju parādīt savus darbus plašākai auditorijai, piedalījāmies gan radio, gan TV pārraidēs un sasniedzām auditoriju, kas bez «Kim?» palīdzības nebūtu iespējams. Ar komandas atbalstu mēs varējām realizēt visas mūsu idejas. Savstarpējā saziņa bija ļoti viegla un profesionāla,» savu pieredzi apraksta «Kim? Open Call 2023» laureātes, dizaineres un mākslinieces Ieva Jakuša un Gundega Strauberga, kuru izstāde «Mazcenas Rīga» laikmetīgās mākslas centrā «Kim?» nupat noslēgusies.

 

«Kim? Open Call 2024» konkursā aicināti piedalīties mākslinieki un kuratori vecumā no 18 līdz 30 gadiem. Pieteikumā jāiekļauj radošās koncepcijas apraksts latviešu valodā, minot dalībniekus un aprakstot programmu (līdz 1 A4), un skices vai vizuālas atsauces. Jāpievieno arī radošās prakses portfolio (t. sk. CV un īsa biogrāfija), kā arī aptuvenā budžeta ieskicējums.

 

Konkursā iesniegtās ieceres vērtēs «Kim?» izpilddirektore Evita Goze, mākslinieks, kurators un galerijas «427» vadītājs Kaspars Groševs, filozofs un kurators Igors Gubenko, mākslas kritiķe Santa Hirša, kuratore un «Kim?» programmas direktore Zane Onckule un kuratore un pētniece Maija Rudovska.

 

«Kim?» konkursa uzvarētajam nodrošinās kuratoriālo ekspertīzi, iesaisti un atbalstu projekta izstrādes un norises laikā, idejas īstenošanai nepieciešamo finansējumu (līdz 3000 eiro), labiekārtotu izstādes telpu 60–80 kvadrātmetru platībā), zinoša tehniskā personāla atbalstu, kā arī preses un komunikācijas stratēģiju lokālā un starptautiskā mērogā.

 

Pieteikumus iespējams iesniegt līdz 31. martam, nosūtot uz e–pastu kim@kim.lv un norādot tēmu «Kim? Open Call 2024». Plašāka informācija par konkursu — «Kim?» mājaslapā.