«Linnahall» ēka. Foto — Igaunijas Arhitektūras muzejs

Turpinot radošo sacensību sēriju «Flock of Ideas», ko rīko platforma «Tandēms» sadarbībā ar rezidenču programmu «Vares.Space», šonedēļ, no 19. līdz 26. februārim, notiek ideju konkurss par monumentālās, bet šobrīd neizmantotās Tallinas Pilsētas halles jeb «Linnahall» ēkas nākotni. Ideju sacensībā aicināti piedalīties gan radošo jomu profesionāļi, gan topošie arhitekti, dizaineri, urbānisti un citu radošo nozaru pārstāvji. Trīs labāko ideju autori katrs saņems 1000 eiro naudas balvu.

Ziņas Fold 19. februāris, 2024

«Linnahall», kas pazīstama arī kā Tallinas Pilsētas halle, tika uzcelta 1980. gadā kā koncertzāle un sporta halle ar 4300 sēdvietu amfiteātri un 3000 sēdvietu ledus halli, kā arī vairākām papildu funkcijām. Monumentālā ēka jūras krastā izskatās reizē senatnīga un futūristiska, un tā neapšaubāmi ir viens no iespaidīgākajiem arhitektūras paraugiem Igaunijā. Tomēr ēka ir izrādījusies sarežģīts mantojums jaunāko laiku pragmatiskajam domāšanas veidam. Sliktās būvniecības kvalitātes un nepietiekamās uzturēšanas dēļ 2010. gadā «Linnahall» slēdza savas durvis apmeklētājiem, kamēr ēkas plašās jumta ainavas joprojām ir atvērtas pastaigām. «Linnahall» ir, iespējams, visvairāk apspriestais arhitektūras objekts Igaunijā, kas joprojām regulāri izraisa asas diskusijas sabiedrībā.

«Flock of Ideas» konkursā tiek pētīta iespējamā «Linnahall» nākotne. Kāds ir un kāds varētu būt «Linnahall» izmantošanas mērķis? Vai ir iespējams glābt ēku no bojāejas, veicot tajā minimālu iejaukšanos? Kādas ir iespējamās ēkas funkcijas, īpašumtiesību shēmas un finansēšanas veidi? Vai ēkai ir jāgūst peļņa, lai attaisnotu tik lielas platības aizņemšanu pilsētā? Vai jēdzienu «peļņa» varētu saprast arī kādā citā veidā, kas būtu labvēlīgāks ēkai tās pašreizējā stāvoklī? Vai «Linnahall» izzušana noplicinātu Tallinu kā kultūras centru? Konkursa rīkotāji vēlas apkopot vīzijas, sapņus, pamatotus risinājumus, delikātas intervences un konstruktīvas utopijas, kas iztēlojas šīs neparastās ēkas atdzimšanu, cerot paplašināt gan iedzīvotāju, gan lēmumu pieņēmēju iztēli par «Linnahall» nākotni.

 

Konkurss ir daļa no ideju sacensību sērijas «Flock of Ideas», un to rīko radošo sacensību platforma «Tandēms» un rezidenču programma «Vares.Space» sadarbībā ar Tallinas Stratēģiskās pārvaldības biroju. Konkursā var piedalīties praktizējošie un topošie radošo industriju pārstāvji, un paralēli notiek arī ideju sacensības jauniešiem. Konkursa dalībniekiem līdz 26. februārim jāiesniedz 1–3 ilustrācijas, kā arī pavadošais teksts angļu vai igauņu valodā, kas ieskicē ideju par «Linnahall» izmantošanu. Labāko trīs darbu autori, kas tiks noskaidroti summējot žūrijas, sabiedrības un jauniešu balsojumu, katrs saņems 1000 eiro.

 

Konkursa materiāli būs pieejami «Tandēma» mājaslapā.