Publicitātes attēls

19. starptautiskās Venēcijas biennāles arhitektūras izstādes mākslinieciskais vadītājs Karlo Rati (Carlo Ratti) aicina jaunos arhitektus un citus ar apbūvēto vidi saistīto profesiju pārstāvjus piedalīties konkursā «Biennale College Architettura». Studenti un jaunie profesionāļi, kuri vēl nav sasnieguši 30 gadu vecumu, līdz 21. jūnijam konkursā var iesniegt projektus, kas ar dabiskā, mākslīgā un kolektīvā intelekta palīdzību cīnās ar klimata krīzi.

Ziņas Fold 6. jūnijs, 2024

19. starptautiskā Venēcijas biennāles arhitektūras izstāde notiks no 2025. gada 10. maija līdz 23. novembrim, un par tās vadmotīvu izvēlēta tēma «Intelligens. Natural. Artificial. Collective» (latviešu valodā — «Inteliģence. Dabiska. Mākslīga. Kolektīva». «Starptautiskās arhitektūras izstādes nosaukums parasti tiek paziņots gan angļu, gan itāļu valodā. 2025. gadā tas tiks saīsināts vienā vārdā abās valodās, izmantojot kopīgu latīņu priekšteci —«intelligens». Nosaukums «Intelligens» ir saistīts ar mūsdienu terminu «inteliģence», taču tas atsauc atmiņā arī plašāku saistīto nozīmju kopumu. Vārda pēdējā zilbe «gens» latīņu valodā nozīmē «cilvēki». Rodas jauna, izdomāta sakne, kas vēsta par inteliģences nākotni, kas ir iekļaujoša, daudzpusīga un tēlaina, pārsniedzot šodienas ierobežojošo fokusu uz mākslīgo intelektu,» skaidro izstādes kurators, arhitekts un inženieris Karlo Rati.

 

Lai bagātinātu izstādē apskatāmo darbu klāstu un paplašinātu jauno profesionāļu izpausmes iespējas, biennāle jau otro reizi rīko konkursu «Biennale College Architettura», aicinot arhitektūras, pilsētplānošanas, inženierzinātņu, interjera dizaina, ainavu arhitektūras un citu ar apbūvēto vidi saistītu profesiju pārstāvjus un studentus, kas vēl nav sasnieguši 30 gadu vecumu, iesniegt projektus, kas saucas ar izstādes centrālo tēmu.

 

No visiem iesniegtajiem priekšlikumiem izstādes mākslinieciskais vadītājs izvēlēsies ne vairāk kā 16 projektus, kas tiks tālāk izstrādāti «Biennale College Architettura» programmā. Izvēlētie dalībnieki tiks uzaicināti piedalīties desmit dienu darbnīcā Venēcijā 2024. gada septembrī, lai izstrādātu priekšlikumus, tostarp plānotu to realizāciju un budžetu. Darbnīcu vadīs kuratori un arhitekti , kas darbosies kā pasniedzēji un mentori. Semināra laikā notiks gan grupu un individuālas nodarbības, gan tikšanās ar vieslektoriem un kultūras jomas producentiem. Darbnīcas noslēgumā Karlo Rati atlasīs astoņus projektus, katram no tiem piešķirot 20 000 eiro projekta realizācijai.

 

Iesniegt priekšlikumus konkursam iespējams līdz 21. jūnijam. Plašāka informācija par konkursu un tā nolikums — Venēcijas biennāles mājaslapā.