Foto — «H2E»

Pērnā gada nogalē Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā tika atvērts Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centrs, kura interjera grafikas un navigācijas dizainu izstrādājusi dizaina studija «H2E». Dizaineru uzdevums bija radīt drošu, iekļaujošu un iedvesmojošu vidi, kas palīdz pārvarēt nedrošību un kurā viegli orientēties. Kā galvenais motīvs centra interjerā izmantots mentālās veselības nozares simbols — taurenis.

Ziņas Paula Gāgane 14. marts, 2024

Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centrs darbojas, lai sniegtu palīdzību bērniem un jauniešiem ar psihiskās veselības traucējumiem gan ambulatori, gan stacionārā. Jaunā ēka, ko projektējis arhitektu birojs «Nams», piedāvā plašas un mūsdienīgas telpas konsultācijām un daudzveidīgiem terapiju veidiem. Lai atbalstītu centra apmeklētājus un mazinātu viņu satraukumu, bija būtiski radīt vidi, kurā viegli orientēties, kas izslēdz neskaidrības par vizītes gaitu un ļauj gan socializēties ar citiem apmeklētājiem, gan norobežoties no apkārtējiem.

 

Centra iekštelpu grafikas dizains, kuras galvenais motīvs ir tauriņš, apvieno funkcionālus risinājumus un stāstniecību, tādējādi pavadot un atbalstot centra apmeklētājus gan praktiski, gan metaforiski. «Tauriņš ir gan psihiskās veselības jomas simbols, gan pilnības paraugs — tā spārnu spilgtums nesaraujami saistās ar ielīksmojošu lidojumu. Bet tā dzīves cikls — ola, kāpurs, kūniņa un visbeidzot krāšņs tauriņš — ir simbolisks cilvēka personības attīstības ceļš. Psihiskās veselības centrs ir vieta, kur ikvienam ir iespēja ielaist savā kūniņā gaismu. Vieta, kur izzināt savu vērtību un gūt pārliecību par jaunas dzīves iespējamību. Pārliecību par paša krāšņumu,» stāsta «H2E» vadošā dizainere Ingūna Elere.

Centrā izmantotie Latvijā sastopamo tauriņu zīmējumi un dažādo krāsu akvareļu pludinājumi, kas netieši attēlo tauriņa lidojumu, kalpo kā identificējoši elementi, kas atšķir dažādas nodaļas un atšķirīgu funkciju telpas. Krāsu pludinājumiem izmantoti dabiski toņi — vairāku nokrāsu zilais, zaļais un violetais —, kas nerada spilgtus kontrastus un palīdz saglabāt mierīgu, nepārsātinātu vidi. Tauriņi ir klātesoši arī multimediālajos risinājumos centra vestibilā — tie redzami gan projekcijās, gan īpaši veidotās spēlēs. Uzgaidāmajās zonās dabas skaņas vietām ienāk ar skaņu «dušu» starpniecību, un nākotnē skaņu celiņa veidošanā iecerēts sadarboties ar komponistiem. Interjeru papildina pēc «H2E» dizaina izgatavotas sēdmēbeles — zemi, plūstošas formas dīvāni, kas rada atvērtības sajūtu un aicina socializēties. Ja rodas vēlme distancēties, apmeklētājiem pieejami arī noslēgti, apņemoši klubkrēsli, kuros iespējams paslēpties no apkārtējiem.

Ingūna norāda, ka, veidojot navigāciju, domāts gan par iekļaujošu vidi — lieliem cipariem, uzrakstiem, un piktogrammām, skaidrām norādēm, ekrāniem bērna acu augstumā —, gan centra apmeklētāju psiholoģisko komfortu. Navigācijas simbolu risinājums mudina apmeklētāju uz vēlamo rīcību, nevis risināts kā brīdinājuma vai aizlieguma zīmes. Pie speciālistu kabinetu durvīm izvietota telpas fotogrāfija un speciālista foto, lai pacienti zinātu, kas telpā sagaidāms. Balstoties bērnu uztveres pētījumos, tualetes apzīmējumi veidoti pēc tās funkcijas, nevis dzimuma. Visi risinājumi tikuši neskaitāmas reizes testēti kopā ar pacientiem un slimnīcas ārstiem un personālu, lai veiktu nepieciešamos uzlabojumus.

 

Dizaina studija «H2E» sadarbojusies ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcu, veidojot ne vien Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra dizainu, bet arī Dienas stacionāra un magnētiskās rezonanses telpu grafikas dizainu, un drīz tiks atklāts arī Epilepsijas un miega medicīnas centrs, pie kā studija strādājusi.