Animācija — Katrīna Sadovņikova

Šovakar, 28. martā, savas durvis apmeklētājiem bez maksas vērs Rīgas mākslas galerijas, kas iesaistījušās inicitīvā «Riga Last Thursdays». Pasākums, kas norisinās katra mēneša pēdējā ceturtdienā tiecas mākslas procesus un jaunākās izstādes padarīt pieejamas ikvienam interesentam, kļūstot par pilsētnieku iemīļotu notikumu. Iniciatīvas organizatori ir «M/Galerija» un kuratore Elena Šalina, kura rubrikā «Forša fīča» stāsta par žanru, kas sniedz neierastu kultūras pieredzējumu.

Forša fīča Fold 28. marts, 2024

«Es strādāju ar kultūras pieredzēm, un mani interesē tas, kā pieredze var kļūt saistošāka, izmantojot ne tikai redzi, bet arī citas maņas, piemēram, dzirdi, tausti un smaržu. Ar to ir saistīta arī mana aizraušanās ar audiodrāmām — žanru, ko atklāju pirms dažiem gadiem BBC Radio 4 raidījumā «Tracks». Audiodrāmas ir kā audiogrāmatas uz steroīdiem. To klausīšanos var salīdzināt ar seriāla skatīšanos — aktierspēle ir tādā pašā līmenī, bet skaņu dizains pilnībā aizstāj nepieciešamību pēc attēla. Ir patiesi pārsteidzoši, kā audiodrāma spēj pārcelt tevi uz citu visumu.

Mans jaunākais atklājums ir producēšanas uzņēmuma «QCode» audiodrāmas, kurās piedalās tādi Holivudas aktieri kā Rumi Maleks un Demija Mūra. Katras epizodes sākumā veidotāji brīdina klausītājus nenobīties no skaņām, kas nāk no sāniem, ap vai aiz viņiem. Vienu no stāstiem «The Left Right Game» (mans personīgais favorīts), «Amazon» straumēšnas platforma nolēmusi pārveidot seriālā.»

Elena Šalina ir kuratore, digitālā satura veidotāja un sociālo tīklu stratēģe un menedžere. Viņu interesē tas, kā visaptveroši mākslas pieredzes formāti var pārveidot pilsēttelpu un sabiedrības attiecības ar to. Ideja par «Riga Last Thursdays» Elenai radās, studējot Londonā, kur galerijas apmeklētājiem atvērtas mēneša pirmās ceturtdienas vakarā.

 

«Riga Last Thursdays» programma martā — iniciatīvas mājaslapā.