Animācija — Katrīna Sadovņikova

Šobrīd Latvijas Arhitektūras muzejā skatāma izstāde «Miera stāvokļa sapņi» par mobilajām mājām ASV un Latvijā. Viens no tās autoriem ir arhitekts un mākslinieks Helvijs Savickis, kurš savā darbā apvieno dažādus medijus un interesējas par cilvēces ģeopolitiskajām pēdām, to dokumentēšanu un mijiedarbību ar tām. Rubrikā «Forša fīča» Helvijs iesaka vietni, kas noder ceļojot.

Forša fīča Fold 8. marts, 2024

«Katrā valstī un reģionā ir pa kādām objektam, kas pilnīgi atšķiras no ierastās vides vai laikmeta. Joprojām brīnīties un saglabāt jaunatklājēja garu ceļojumos man palīdz digitālais atlass «Atlas Obscura», kurā neparasti apskates objekti un vietas ir sarindoti līdzīgi kā brīnumu kabinetā. Atlass sastādīts pēc cilvēku ieteikumiem, un tas palīdz izbēgt no tūristu gūzmām un simtreiz redzētām vietām, kā arī izmukt pašam no sava digitālā atbalss kambara.»

Helvijs Savickis savos darbos sapludina dažādu žanru robežas, paplašinot izpratni par materiāliem un medijiem. Viņš strādā ar instalācijām, arhitektūru un kino, apvienojot tos, lai atklātu niansēto telpas un laika mijiedarbību. Helvijs ir viens no Latvijas paviljona 13. starptautiskajā Venēcijas arhitektūras biennālē (2012) autoriem, un viņa darbi izstādīti Rīgā, Vīnē, Losandželosā un citur.

 

Izstāde «Miera stāvokļa sapņi» Latvijas Arhitektūras muzejā skatāma no 19. februāra līdz 26. aprīlim. Tās pamatā ir arhitektu Helvija Savicka un Jūlijas Obleitneres un video mākslinieka Marvina Kanasa radītas video instalācijas, kurās pētītas pārvietojamās mājas ASV un Latvijā, to loma, un pielāgošanās dažādiem apstākļiem.