Foto — Sāra Blē. Stiliste — Monika Tataloviča

Modes dizaineres Sabīnes Skarules zīmols piedāvā ilgtspējīgu apģērbu, kas nesteidzīgā gaitā seko līdzi globālām modes tendencēm, vienlaikus sakņojoties Latvijas tradicionālajā amatniecībā, kultūrā un dabā. «Skarule» kolekcijās izceļas rokdarbi, kas tapuši sadarbībā ar vietējām audējām, adītājām un tamborētājām, tādējādi nododot viņu zināšanas un vērtības arī jaunākajām paaudzēm.

Ziņas Paula Gāgane 27. marts, 2024

Zīmolu «Skarule» Sabīne dibināja 2020. gadā pēc uzvaras prestižajā jauno modes dizaineru konkursā «H&M Design Award», kur Sabīne piedalījās ar kolekciju «+371». Līdz šim kopumā tapušas četras «Skarule» tērpu kolekcijas, un tās visas caurvij latviska nostalģija — piemēram, dizainere radījusi ādas jaku, ko iedvesmojusi klasiska latviešu vīriešu krekla piegrieztne, adītu jakas un mini svārku komplektu, ko rotā latviešu raksti, un tūdaļ pārdošanā nonāks arī pastalu un klikatu iedvesmotas kurpes. «Skarule» tērpus raksturo nesteidzīgs dzīves ritms, sapņošana un cieņa pret valkāto apģērbu. Šīs lauku dzīves «greznības» caur pilsētnieka acīm tiek atspoguļotas gan tērpiem izmantotajos materiālos, gan kolekciju pavadošajos tekstos, kuru autori ir vietējie radošie profesionāļi, piemēram, kuratores Žanete Liekīte un Zane Onckule, kā arī radošais direktors Edijs Vucēns.

«Nav jākaunas valkāt savu mīļāko drēbi līdz pēdējai vīlei un sākt adīšanas ceļojumu no paša sākuma — tas ir dabisks adījuma dzīves cikls. Mana vecmāmiņa savulaik nemeta ārā pilnīgi neko. Adītā zeķe pārdzīvoja ne vienu vien ielāpu pirms tā godpilni izira pilnībā. Tās ir attiecības, kas tiek uztvertas nopietni. Atklāti sakot, katras drēbes darināšana aizņem kādu laiciņu. Galu galā, rūpīgajos rakstos, pinumos un šķietami nejaušajos sairumos tiek ievītas mūžsenas zināšanas. Tas ir tikai godīgi, ja līdzīgi noteikumi attiecas arī uz apģērba valkāšanu,» teikts 2023. gada pavasara–vasaras kolekcijas aprakstā[1]. «Skarule» «lēno» pieeju modei atzinīgi novērtējusi arī Latvijas Dizaina gada balvas 2023 fināla žūrija, kas Sabīnei piešķīra īpašo balvu, uzslavējot ētisko un ilgtspējīgo dizainu, kas izceļ vietējās vērtības.

«Skarule» apģērbu radīšanā izmantotas tradicionālas amatniecības tehnikas — adīšana, aušana, tamborēšana un pīšana —, turklāt daļu no audumiem un tērpu detaļām rada Sabīnes piesaistītas rokdarbnieces. Tādējādi zīmols veido ilgstošas un ciešas attiecības ar latviešu amatniecēm, tajā skaitā vecākās paaudzes meistarēm, sniedzot iespēju likt lietā savas prasmes, radot mūsdienīgu apģērbu, kā arī nodot savas zināšanas nākamajai paaudzei. Neskatoties uz tradicionālajām tehnikām, kas izmantotas tērpos, Sabīne nebaidās eksperimentēt ar jauniem materiāliem. Līdz ar organisko vilnu un kokvilnu, kā arī Latvijā ražotu dziju «Skarule» apģērbos izmantota arī kaktusa āda no Meksikas, no otrreizēji pārstrādātas plastmasas pudelēm izgatavoti audumi un citi inovatīvi un ilgtspējīgi materiāli.

 

Arī 2024. gada pavasara–vasaras kolekcija tiecas ietērpt amatnieku tradicionālās prasmes un tautas tērpu elementus mūsdienīgos siluetos. Vienlīdz nozīmīgs tērpu iedvesmas avots ir arī Latvijas daba un mierpilnā ainava. Citējot kolekcijas aprakstu, «Skarule» apģērbi aicina «neskumt pēc safīra alām, kad mājas ir dzintara krastā» un atgādina, ka «patiesā māka ir strādāt ar to, kas ir pa rokai»[2].

«Skarule» tērpi rosina saskatīt vērtību mums ierastajās lietās un vietās, un galu galā — atklāt tās arī citiem. Jau divus gadus modes nedēļas laikā Sabīne atver savu salonu Parīzē, kur viņas darinājumus pamanījuši tādi luksusa modes tirgotāji kā «Ssense», «Selfridges» un «LN-CC». «Skarule» apģērbi bijuši redzami arī modes žurnālu «Vogue», «VSJ Mag» un «Service» lappusēs. Veidojot kolekciju pavadošos materiālus, Sabīne sadarbojas ne vien ar vietējiem radošajiem profesionāļiem, piemēram fotogrāfiem Pēteri Vīksnu un Elizabeti Džeinu Rubeni, bet izveidojusi sadarbību ar starptautiski atzīto stilisti Moniku Tataloviču (Monika Tatalovic) un fotogrāfi Sāru Blē (Sarah Blais), kura radījusi foto tādiem zīmoliem kā «Calvin Klein», «Loewe», «Soeur» u.c. Sadarbība ar abām talantīgajām modes pārstāvēm izvedojās pēc ikdienišķas ziņu apmaiņas Intsagram, Sabīnei aicinot Moniku un Sāru atbraukt ciemos uz Rīgu. Kopā viņas strādājušas gan pie 2023. gada pavasara–vasaras kolekcijas fotogrāfijām, kas tapušas Sabīnes vīra, mākslinieka Indiķa Ģelža ģimenes lauku mājās Āraišos, gan 2024. gada pavasara–vasaras kolekcijas foto, kuros lauku brīvība notverta Rīgas ielās. Tas sasaucas ar Sabīnes atziņu, ka «patiesībā «Skarule» tērpj indivīdus, kas iederas nekur citur kā vien pilsētas koorporatīvajās ielās, pat ja tie alkst pēc laukiem un pļavām».

 

Vairāk par «Skarule» tērpu kolekcijām — zīmola mājaslapā.

Atsauces

[1] «Vaguely Latvian» apraksta autori — Žanete Liekīte un Edijs Vucēns
[2] «Play it as it lays» apraksta autore — Žanete Liekīte