Objekts «Prieka punkts» Brīvības laukumā (2023). Foto — Rīgas dome

Rīgas pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta departaments izsludinājis metu konkursu par četru vides mākslas objektu dizaina un tehniskā risinājuma izstrādi Vecrīgas revitalizācijas plāna ietvaros. Objekti iecerēti kā iesaistošas, funkcionālas un mākslinieciski augstvērtīgas instalācijas, kas Vecrīgā tiks izstādītas no jūlija līdz septembrim. Konkursa termiņš — 15. aprīlis.

Ziņas Fold 12. marts, 2024

Konkursa mērķis ir iegūt četras augstvērtīgas vides mākslas objektu dizaina un tehniskā risinājuma izstrādes idejas, kā arī izvēlēties metu konkursa uzvarētājus katrā no konkursa daļām, kuri izgatavos vides objektus un veiks autoruzraudzību vides objekta uzstādīšanas un eksponēšanas laikā. Katra no daļām paredz vides mākslas objekta koncepcijas izstrādi un īstenošanu Vecrīgā:

  • 11. novembra krastmalā — funkcionāli izmantojamu lineāru instalāciju, kas rada lietotājiem telpisku un māksliniecisku pieredzējumu un ietver gājējus piesaistošas un praktiski izmantojamas funkcijas, piemēram, šūpoles, piknika galdus, atpūtas vietas, spēles u.c.;
  • Doma laukumā — interaktīvu, modulāru lielizmēra instalāciju, kas rada lietotājiem telpisku un māksliniecisku pieredzējumu un ko iespējams atkārtoti izjaukt un pārvietot;
  • Līvu laukumā — oriģinālus un mākslinieciskus rotaļu elementus maziem bērniem;
  • Reformācijas laukumā — interaktīvu, ažūru instalāciju baznīcas priekšlaukumā, kas sniedz lietotājiem saistošu māksliniecisku pieredzējumu, mijiedarbībā ar instalāciju radot skaņu, kustību vai citu efektu.

Katrs dalībnieks var iesniegt metu piedāvājumu tikai vienam vides objektam pēc izvēles. Pieteikties dalībai konkursā var ikviena fiziska vai juridiska persona, kas piedāvā sniegt pilsētvides mākslas un dizaina objektu izveides pakalpojumus, kas spēj īstenot piedāvāto metu un kam ir iepriekšēja pieredze vismaz viena vides objekta īstenošanā.

 

Konkursa dalībniekiem jāiesniedz vides objekta vizuālais risinājums — skices un vizualizācijas, skaidrojošais apraksts, kurā secīgi tiek aprakstīta vides objekta mākslinieciskā koncepcija, izmantotie materiāli, konstrukciju princips, funkcionāli tehniskais risinājums, kā arī vides objekta īstenošanas darbu izpildes laika grafiks un plānoto izmaksu tāme.

 

Metu konkursa kopējais balvu fonds par četrām daļām ir 16 000 eiro. Katrā no daļām pirmās vietas ieguvējam jeb konkursa uzvarētājam pašvaldība piešķirs 2000 eiro, otrās vietas ieguvējam — 1500 eiro, trešās vietas ieguvējam — 500 eiro. Konkursa uzvarētājs jeb pirmās vietas ieguvējs saņems uzaicinājumu piedalīties sarunu procedūrā par vides objekta izgatavošanu.

 

Metu iesniegšana un pieteikšanās konkursam noritēs līdz 15. aprīļa plkst. 10.00. Rīgā, Kr. Valdemāra ielā 5, 351. kabinetā, iepriekš saskaņojot ierašanās laiku telefoniski +371 67026870 vai rakstot uz e–pastu inese.liepa@riga.lv.

 

Pretendentu iesniegtos metu piedāvājumus vērtēs konkursa žūrija. Komisiju vadīs Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvaldes priekšniece — direktora vietniece Baiba Šmite un Kultūras pārvaldes Pilsētvides mākslas un noformējuma nodaļas vadītājs Jānis Krievkalns. Žūrijas komisiju veido: Pilsētas attīstības departamenta Rīgas pilsētas arhitekta dienesta Pilsētas galvenā dizainere Evelīna Ozola, Laikmetīgās mākslas centra izpilddirektore, kuratore un žurnāliste Evita Goze, Latvijas laikmetīgās mākslas centra direktore, mākslas kuratore un kritiķe Solvita Krese, Mākslas zinātniece un kritiķe, Baltijas laikmetīgās mākslas interneta žurnāla «Echo Gone Wrong» redaktore Santa Hirša.

 

Plašāka informācija par metu konkursu un tā nolikums — Elektronisko iepirkumu sistēmā.