Marseļas vecās ostas attīstības projekts — Mišels Desviņē (Michel Desvigne) un « Foster + Partners». Foto — Florāns Žolio (Florent Joliot)

Barselonas Laikmetīgās kultūras centrs (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, CCCB) izsludina pieteikšanos 12. Eiropas pilsētu publiskās telpas balvai. Konkursā, kas tiek rīkots reizi divos gados, tiek apbalvoti labākie Eiropas pilsētu publiskās telpas izveides, pārveides un atjaunošanas projekti. Līdz ar vispārējo kategoriju, šogad konkursā izveidota arī piejūras projektu kategorija. Pieteikšanās balvai ir atvērta līdz 16. aprīlim.

Ziņas Fold 2. aprīlis, 2024

Eiropas pilsētu publiskās telpas balva ir vienīgais šāda veida apbalvojums Eiropā, un konkurss radīts ar mērķi apkopot labās prakses piemērus un veicināt diskusiju par pilsētvides dizaina atbildi tādiem izaicinājumiem kā klimata pārmaiņas, nevienlīdzības palielināšanās, tehnoloģisko pārmaiņu ietekme, mobilitāte un migrācija. Konkursa vispārējai kategorijai var pieteikt projektus, kas pabeigti laikā no 2022. gada 1. janvāra līdz 2023. gada 31 decembrim, un to var darīt gan dizaina autori, gan projekta attīstītāji.

Ņemot vērā piekrastes pilsētu īpašo neaizsargātību pret klimata pārmaiņām — jūras līmeņa celšanos un ekstrēmām klimata parādībām —, šogad konkursā izveidota īpaša kategorija projektiem pie jūras. Šajā kategorijā var iesniegt jūras krastmalu pārveidošanas, atjaunošanas un izveides projektus, kas tapuši laikā no 2019. līdz 2023. gadam.

 

Starptautiska žūrija arhitektes, dizaineres un pilsētplānotājas Betas Gali (Beth Galí) vadībā vērtēs to, kā projekti atbild publiskās telpas izaicinājumiem, un ņems vērā pilsētvides pārveides nozīmību konkrētajā kontekstā un tās radīto ietekmi uz sabiedrisko dzīvi kultūras, sociālajā un vides kontekstā. No visiem vispārējā kategorijā iesniegtajiem projektiem žūrija atlasīs 25, no kuriem pieci būs šī gada finālisti, kā arī tiks izvēlēti vēl pieci projekti piejūras kategorijā. Visi atlasītie darbi tiks iekļauti balvas arhīvā. Finālisti savus projektus prezentēs sabiedrībai atvērtā pasākumā, kas notiks 28. oktobrī Barselonā. Pēc žūrijas apspriedēm 29. oktobrī apbalvošanas ceremonijā tiks paziņoti abu kategoriju uzvarētāji.

 

Projektu iesniegšanas termiņš — 16. aprīlis. Plašāka informācija par Eiropas pilsētu publiskās telpas balvu un pieteikšanās — konkursa mājaslapā.