Foto — Krista Dintere

No 23. līdz 27. aprīlim Liepājā norisināsies starptautiskais festivāls «Skaņas dienas», kas šogad vērš uzmanību uz skaņu mākslas, audiovizuālās kultūras un dizaina praksēm — jaunu izteiksmes līdzekļu meklēšanu, radošas domāšanas attīstīšanu, DIY jeb «dari pats» kultūru, praktisku darbošanos ar materiālu un lietu darbības principu izpēti. Festivāla laikā notiks radošas darbnīcas, seminārs, diskusijas, meistarklases, kā arī audiovizuālas performances.

Ziņas Fold 17. aprīlis, 2024

Skaņas dienu 2024 centrālā aktivitāte ir radošās darbnīcas, kas aptver dizaina, skaņas mākslas, mūzikas, vizuālās mākslas un tehnoloģiju nozares. Dalībniekiem būs iespēja apgūt dažādas prototipēšanas un elektronikas tehnikas, izgatavojot mūzikas instrumentus un citus skaņu objektus, analogo sintezatoru spēlēšanu, unikālas telpiskās skaņas veidošanas metodes, performanču un kompozīcijas veidošanu, skatuves noformējuma izstrādi un citas prasmes. Darbnīcu vadītāji ir starptautiski atzīti mākslinieki, mūziķi un dizaineri no Latvijas un ārvalstīm. Plašāka informācija par darbnīcām — šeit.

25. aprīļa vakarā koncertzālē «Lielais dzintars» notiks koncerts «Laika spēle. Kanādas un Latvijas elektroakustiskā mūzika», kurā ar telpisku astoņu skaļruņu akustisko sistēmu tiks atskaņoti skaņdarbi elektronikai, kas iepazīstinās ar elektroakustiskās mūzikas un imersīvās skaņas aktualitātēm Kanādā un Latvijā.
Koncerta nosaukums ir tieša atsauce uz koncerta programmas pirmo daļu, kurā tiks atskaņoti Kanādas Elektroakustiskās Savienības rīkotā konkursa «Jeu de Temps / Times Play» uzvarētāju un tematisko balvu ieguvēju skaņdarbi. Kanādas jaunās paaudzes un uzlecošo komponistu elektroakustiskās mūzikas koncertā skanēs gan skaņas kompozīcijas telpiskam izpildījumam, gan audiovizuālas kompozīcijas. Koncertā būs klātesoši Kanādas Elektroakustiskās Savienība pārstāvji un vairāki komponisti, kuri sarunā pirms koncerta iepazīstinās ar elektroakustiskās mūzikas kultūru Kanādā. Koncerta «Laika spēle» otrā daļā tiks atskaņota Latvijas komponistu skaņdarbu programma, kuru sadarbībā ar imersīvās skaņas un zinātnes festivālu «Swirl.Space» veido mākslinieciskais vadītājs Voldemārs Johansons.

26. aprīlī kultūrvietā «Kursas putni» notiks seminārs, kurā par savu radošo darbu stāstīs festivāla viesi — mākslinieki un dažādi radošo industriju pārstāvji. Tam sekos diskusija par festivālā pētītajām tēmām, un vakara turpinājumā notiks atvērtā performanču programma, kurā uzstāsies jaunie eksperimentālās un elektroniskās mūzikas mākslinieki.

 

Skaņas dienu noslēgums tiks atzīmēts 27. aprīļa vakarā klubā «Kursa». Vakars tiks iesākts ar radošo darbnīcu rezultātu prezentācijām — notiks performances, demonstrācijas un citas mākslinieciskas pieredzes, kuras dalībnieki nedēļas garumā veidos starptautisku mākslinieku un dizaineru vadībā. Pasākuma turpinājumā notiks daudzveidīga un eksperimentāla audiovizuālu performanču programma.

 

Plašāka informācija par festivālu un pilna tā programma — Skaņas dienu mājaslapā.

Festivālu organizē biedrība «ASTE. Art, Science, Technology, Education», biedrība «E–Lab, elektroniskās mākslas un mediju centrs» un RTU Mākslas pētījumu laboratorija Liepājā «MPLab». Skaņas dienas norisinās ar Liepājas pilsētas pašvaldības Kultūras pārvaldes un Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālo atbalstam. Festivāla noslēguma programmas tehnisko atbalstu nodrošina «PXB.LV».