Publicitātes foto

Liepājas Restaurācijas centrs, kas kļuvis par «Jaunā Eiropas Buahaus» iniciatīvas oficiālo partneri Latvijā, jau trešo sezonu īstenos restaurācijas meistarklašu ciklu «Zināt/novērtēt/saglabāt» un šogad uzņems rezidentus arī starptautiskā restaurācijas rezidentūras programmā «From Know-How to Do–How».

Ziņas Fold 11. aprīlis, 2024

Liepājas Restaurācijas centrs kopš 2023. gada ir «Jaunā Eiropas Buahaus» (JEB) oficiālais partneris Latvijā, savā darbā iekļaujot ne vien kvalitatīvas restaurācijas pamatprincipus, bet arī JEB vērtības — ilgtspējību, iekļaušanu un skaistumu. Šī gada pasākumu programma norisināsies no 8. līdz 28. jūlijam ar starptautisko rezidentu praktisku darbošanos Restaurācijas centrā, savukārt vietējie interesenti aicināti pievienoties pasākumiem nedēļas nogalēs, 12.–14., 19.–21., un 26.–28. jūlijā, kad tiks apspriestas un risinātas tādas tēmas kā koka karkasa būvēšanas vēsturiskie paņēmieni, pildrežģu ēkas, vēsturisko dakstiņu jumta ieklāšana, vēsturiskā mūra būvniecība un materiālu izmantošanas specifikas apgūšana.

Liepājas Restaurācijas centra vadītājs Ivars Pilips–Matisons ir gandarīts par Restaurācijas centra attīstību, soli pa solim virzoties uz Eiropas Kultūras galvaspilsētas programmas realizāciju 2027. gadā, kas iecerēta kā kulminācija jau iesāktajām tradīcijām Liepājas pilsētā. «Mums, Liepājas vēsturiskās arhitektūras apsaimniekotājiem, vēl ir laiks, lai sagatavotos šim notikumam, un tāpēc arī Restaurācijas centrs realizē izglītojošo meistarklašu programmu, kuras mērķis ir iedvesmot, izglītot un iesaistīt vēsturisko ēku īpašniekus pilsētvides atjaunošanā, lai mēs paši varētu priecāties un lepoties ar skaistu un sakoptu Liepājas vecpilsētu un ar lepnumu to prezentētu viesiem ne tikai 2027. gadā, bet arī ilgi pēc tam,» mudina Ivars. Viņš rosina vēsturisku ēku īpašniekus noskaidrot, vai viņiem piederošās ēkas atbilst kritērijiem, lai saņemtu līdzfinansējumu pašvaldības īstenotajā atbalsta programmā, kā arī uzver nepieciešamību izglītot sabiedrību par vēsturisko ēku vērtību un finansējuma piesaistes iespējām gan lokālā, gan nacionālā līmenī. Tāpat Ivars redz vajadzību pēc vienotas datubāzes, kur apkopoti restaurācijas profesionāļi.

Restaurācijas centra mērķis šajā gadā ir izveidot platformu «Jaunā Eiropas Bauhaus» vērtību īstenošanai, veicot atjaunošanas iniciatīvas, lai vietējās kopienas, kas aktīvi atbalsta vēsturisko struktūru un kultūras mantojuma saglabāšanu, kopīgi mācītos. Šīs vasaras programmā notiks praktiskas restaurācijas darbnīcas, izglītojoši pasākumi un starpkultūru sadarbības projekti, kas veicinās kopienas iesaistīšanos un uzlabos pilsētvidi. Programma tiek īstenota ar Liepājas Kultūras pārvaldes, «Jaunā Eiropas Bauhaus», kā arī Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta atbalstu.

 

Interesenti aicināti sekot līdzi aktualitātēm Liepājas Restaurācijas centra sociālo tīklu kontos Facebook un Instagram platformās.