LMA Dizaina dienu 2024 publicitātes attēls

Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) 2023./2024. studiju gada noslēguma daudzveidīgo notikumu ciklu 21. maijā aizsāks LMA Dizaina nodaļas rīkotas sarunas par dizainu, kam sekos LMA Modes skate, ikgadējā Dizainu dienu izstāde un visu specialitāšu diplomandu izstāde. Programmā gaidāmas arī vairākas starptautisku un lokālu vieslektoru lekcijas, meistardarbnīcas, prezentācijas un iepriekšējā gada LMA Modes skates filmas «Kliedziens» pirmizrāde.

Ziņas Fold 10. aprīlis, 2024

Studentiem LMA Modes skate un Dizaina dienu izstāde ir kulminācija intensīvam ilgtermiņa darbam, tādēļ šogad LMA Dizaina nodaļa aicina ielūkoties studentu radošajā procesā, atklājot dažādu dizaina jomu sintēzi un uzsverot starpdisciplināras pieejas nozīmi. Jaunie dizaineri aicinās iesaistīties un ieskatīties darbu tapšanas procesos — sevis izzināšanā un spējā iedziļināties citu pasaules, domu, jūtu un pieredzes dimensijās. «Aiz veiksmes stāstiem bieži vien slēpjas ievērojamas kļūdas, neveiksmīgas situācijas, izaicinošas problēmas, kuras ir jāpieņem un jāpārvar. Jaunrades darba intimitāte sākas ar kontekstu un izpratni, meklējot atbildes un balstoties uz galvenajiem tālredzīga dizaina principiem — empātiju, sadarbību un atvērtību,» uzsver LMA Dizaina nodaļas vadītājs Matīss Zvaigzne.

 

Mācību gada noslēguma notikumu ciklu 21. maijā aizsāks LMA Dizaina nodaļas rīkots iesildošais pasākums, kas sarunu formātā risinās dizaina industrijai svarīgus jautājumus, akcentējot dizaina lomu dažādās industrijās, starpnozaru sadarbības nozīmi un studentu nākotnes karjeras iespējas.
 No 29. aprīļa līdz 10. maijam interesenti aicināti piedalīties arī LMA atvērtajās skatēs, kur varēs ne vien aplūkot studentu veikumu, bet arī uzzināt vairāk par LMA studiju programmām.

30. maijā VEF kvartālā notiks tradicionālā LMA Modes skate — viena no lielākajām un nozīmīgākajām jaunās modes un dizaina platformām Latvijā —, kurā tiks izrādītas šī gada labāko Modes dizaina specialitātes studentu darbu veikums. Kopskaitā tiks prezentētas 18 kolekcijas, kurās klātesošas ir gan bērnības atmiņas un nostalģiski personiski stāsti, gan līdztiesības jautājumi un radoši ilgtspējīga dizaina risinājumi. Biļetes uz pasākumu būs pieejamas tirdzniecībā no aprīļa vidus.

 

No 6. jūnija līdz 14. jūlijam LMA ēkā Kalpaka bulvārī 13, 1. stāva zālē norisināsies ikgadējā Dizaina nodaļas rīkotā Dizaina dienu izstāde, kurā būs apskatāmi labākie studentu darbi. Savukārt no 14. jūnija līdz 14. jūlijam abās LMA ēkās — Kalpaka bulvārī 13 un Kronvalda bulvārī 4 —, LMA eksperimentālajā mākslas telpā «Pilot», kā arī pilsētvidē būs aplūkojami visu specialitāšu diplomandu izstāde.

 

Dizaina dienas tiek rīkotas kopš 2007. gada. Tās rīko Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļa, kurā ir piecas specialitātes: Grafikas, Produktu, Interjera, Metāla un Modes dizains un šajā nodaļā bakalaura un maģistra programmās studē 208 studenti. Izstādē šogad piedalīsies arī LMA īstenotās starptautiskās maģistra programmas Pakalpojuma dizaina stratēģijas un inovācijas programmas (SDSI) studenti.
 Visa pasākumu programma būs pieejama LMA mājaslapā, kā arī aktualitātēm var sekot līdzi LMA un Dizaina nodaļas Facebook un Instagram kontos. Dizaina dienu notikumus un LMA Modes skati atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonda programma «Valstiski nozīmīgi kultūras pasākumi».