Foto — Tõnu Tunnel

2019. gadā uzvarot metu konkursā, arhitektu birojs «Lauder Architects» pērn pabeidzis skolas projektu Sillamē pilsētā Igaunijā. Nojaucot novecojušu četrstāvu padomju laika būvi, zemesgabalā izveidota mūsdienu vajadzībām atbilstoša divstāvīga skolas ēka, kas ir ne vien funkcionāla, bet arī atvērta, gaiša un mājīga.

Ziņas Paula Gāgane 15. aprīlis, 2024

«Lauder Architects» prioritāte bija radīt vienkāršu un atvērtu plānojumu, kas būtu ēkas lietotājiem ērts un veiksmīgi savienotu ārtelpu un iekštelpu. Divstāvu ēku veido trīs kvadrātiski apjomi, kas ar nobīdi ir savstarpēji savienoti. Centrālajā apjomā izvietota galvenā ieeja, skolotāju telpas, garderobe, un centrālais ātrijs, kas savieno multifunkcionālu zāli, ēdnīcu pirmajā stāvā un bibliotēku otrajā stāvā. Centrālais kodols kalpo komunikācijai kā telpiskā, tā funkcionālā nozīmē — ātrijā izveidotas atvērta tipa kāpnes ar podestiem sēdēšanai. Virs tām atveras līmētās koka konstrukcijās veidota virsgaisma, kas ļauj ieplūst dienasgaismai dziļāk telpā, vienlaicīgi radot pievilcīgu gaismēnu spēli.

Otrajā ēkas blokā izvietotas mācību klases — plašas un gaišas telpas ar pārdomātu akustiku, atbilstošu ventilāciju un ergonomiskām mēbelēm. Arhitekti norāda, ka ir ļoti būtiski, lai bērniem būtu gan ērti rakstāmgaldi, gan vieta, kur noglabāt savas mantas, tāpēc klasēs izveidoti iebūvēti skapji un plaukti, kas ļauj uzglabāt visu skolēniem un skolotājiem nepieciešamo, vienlaikus saglabājot telpā vizuālu tīrību. Savukārt lielie logi ļauj klasēs ieplūst dienasgaismai, kā arī rada plašuma sajūtu.

 

Trešais ēkas bloks atvēlēts darbmācības kompleksam un sporta zālei ar tai pieguļošām papildfunkcijām un atsevišķu izeju uz pagalmu, kur atrodas arī sporta laukums. Autori uzsver, ka būtisks ēkas arhitektūras aspekts ir telpu savstarpējā saspēle — piemēram, no darbmācību klasēm var vērot aktivitātes sporta zālē, un tādējādi veidojas dinamiska un rosīga atmosfēra. Lai caur plašajiem stiklojumiem saule pārāk neuzkarsētu telpas un tās nebūtu papildus jādzesē, arhitekti, ņemot vērā telpu novietojumu pret debespusēm,eķas fasādēs izveidojuši lameles un paredzējuši žalūzijas, kur nepieciešams.

Pamatā ēka risināta dzelzsbetona konstrukcijās, vietām izmantojot arī liellaiduma līmētās koka konstrukcijas, kas lietotas, piemēram, sporta zālei un ātrija virsgaismai. Skolas interjerā konstruktīvie materiāli daudzviet atstāti eksponēti, citviet sienas krāsotas baltas, kopumā veidojot dabisku un harmonisku vidi. Krāsas telpās ienāk caur mēbelēm un citiem interjera elementiem, kas papildina mierīgo noskaņu ar košiem akcentiem.

Arhitekti: «Lauder Architects» komanda — Kārlis Lauders, Rita Laudere, Zane Bernāne, Valdis Linde, Zane Kalniņa, Helmuts Nežborts, Viesturs Dille — un Tenu Lānemē (Tõnu Laanemäe). Būvkonsrukcijas — «K Forma». Būvnieks — «Nordlin Ehitus».