TAB 2017 instalācija — «Gilles Retsin Architecture». Foto — studija «Naaro»

Tallinas Arhitektūras biennāle (TAB) 2024, kas norisināsies no 9. oktobra līdz 1. decembrim, aicina arhitektus līdz 15. maijam iesniegt priekšlikumus instalāciju programmas konkursam «For–This–Situation», kas šogad fokusējas nevis uz tīri mākslinieciskiem objektiem, bet funkcionāliem publiskās telpas risinājumiem. Konkursa dalībniekiem jārada vīzija nojumei, kur atvilkt elpu, gaidot sabiedrisko transportu. Turpinot TAB 2024 centrālo tēmu «Resursi nākotnei», arhitekti aicināti iecerei lietot atkārtoti izmantotus materiālus.

Ziņas Fold 10. aprīlis, 2024

Instalāciju konkursa uzdevums ir izstrādāt radošus priekšlikumus īslaicīgai instalācijai Tallinas noslogotākajā vietējā transporta mezglā — Baltijas stacijā (Balti jaam). Paviljons atrodas Tallinas bastiona joslas malā, kas ieskauj UNESCO aizsargāto Tallinas viduslaiku vecpilsētu. Instalāciju programmas konkursā uzvarējušais priekšlikums kalpos kā uzgaidāmā zona vietējo autobusu līniju pasažieriem, un TAB 2024 laikā tiks uzbūvēts pavijona fragments 1:1 mērogā. Projekta dizainā jāapspēlē tādās ikdienišķas parādības kā stāvēšana uz vietas, laika kavēšana un nepieciešamība pēc patvēruma, pievēršoties ikdienas dzīves kontrastiem — laimei, vilšanās sajūtai, drošībai vai garlaicībai, gaidot ziņu, darba interviju vai sanāksmi.

 

«Mēs, iespējams, dzīvojam nepieredzētos laikos, un tomēr mēs turpinām dzīvot savu dzīvi. Starp romantizētu pagātni un utopisku nākotni šis atklātais konkurss pēta arhitektūras elastīgās īpašības — sadarbību, reģeneratīvu dizainu un nelineārus būvniecības procesus. Atvasinot tieši no latīņu valodas frāzes «ad hoc», konkurss meklē alternatīvas prakses tam, kā var plānot, būvēt, uzturēt un demontēt arhitektūras projektu publiska paviljona formā šodienas vajadzībām un ar šodienas līdzekļiem,» skaidro TAB 2024 instalāciju programmas kuratori Laura Linsi un Rolands Rēmā (Roland Reemaa).

Instalāciju programmas konkurss sasaucas ar TAB 2024 galveno tēmu «Resursi nākotnei» (Resources for a Future), kas iedziļinās dažādos mūsu resursu izmantošanas principos arhitektūrā, būvmateriālos vai pilsētplānošanā un ko šī gada biennālei izraudzījusi kuratoru komanda — arhitekti Daniels A. Valsers (Daniel A. Walser) no Šveice, Anhelina L. Starkova no Ukrainas un Jāns Kūzemetss (Jaan Kuusemets) no Igaunijas. Instalāciju konkurss «For–This–Situation» mudina arhitektus priekšlikumos meklēt jaunus veidus, kā atkārtoti izmantot resursus, kā arī lietot bioloģiskus materiālus izturīgu struktūru veidošanai.

 

«Mainot konkursa fokusu no mākslinieciskiem skulpturāliem objektiem, kas izstādīti uz pjedestāla, uz funkcionālu būvi centrālajā dzelzceļa stacijā, mēs iepazīstinām plašāku sabiedrību ar arhitektūru. Es no visas sirds ticu, ka arhitektūra var būt izšķiroša šodienas problēmu risināšanā. Arhitektūra pati par sevi nav tikai māksliniecisks instruments, tā palīdz uzlabot pasauli. Šis konkurss parāda vīzijas potenciālu īstenoties ikdienas dzīvē,» komentē TAB 2024 kurators Daniels A. Valsers.

 

Konkurss noritēs divās kārtās. Pirmajā kārtā arhitekti aicināti iesniegt savu vīziju. Kā reģeneratīvi veidot publisko arhitektūru? Kādas varētu būt izmantotās metodes, materiāli un estētika? Savukārt otrajā kārtā tiks izraudzītas desmit komandas, kas tālāk attīstīs savu redzējumu, izstrādājot metu Baltijas stacijas nojumei. Komandas, kas veiksmīgi iesniegs priekšlikumu otrajā kārtā, saņems 500 eiro, savukārt uzvarētāja priekšlikumam tiks piešķirta 3000 eiro balva, kas iecerēta kā autora honorārs. Kopējais instalācijai piešķirtais budžets ir 12 000 eiro, un katram pieteikumam ir jāievēro iepriekš noteiktais budžets, sedzot tādus izdevumus kā materiāli, būvniecība, demontāža, transports, inženieru konsultācijas un ceļošanas izdevumi. Labākie darbi tiks prezentēti atsevišķā instalāciju programmas izstādē Igaunijas Arhitektūras muzejā Tallinā.

 

Darbus vērtēs profesionāļu žūrija: arhitekte, pedagoģe un TAB 2024 kuratore Anhelina L. Starkova (Ukraina), arhitekts Indreks Peils (Indrek Peil, Igaunija), arhitekts Austris Mailītis (Latvija), arhitekte un pilsētplānotāja Anna Kristīna Enstone (Ann Kristiin Entson, Igaunija), inženieris Simo Ilometss (Simo Ilomets, Igaunija), kā arī citi profesionāļi, kas tiks izziņoti tuvākajās nedēļās.

 

Plašāka informācija par konkursu un tā nolikums — TAB mājaslapā.