Kaukāziešu raksti — Jūlijs Straume. No Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (DMDM) 29. maijā plkst. 12.00 rīko zinātniskos lasījumus, kas veltīti ievērojamā tekstilmākslinieka, etnogrāfa un pedagoga Jūlija Straumes (1874–1970) daiļrades izpētei. Pasākums vērš uzmanību uz viņa lielo ieguldījumu Kaukāza reģiona amatniecības seno tradīciju apzināšanā, izpētē un to tālākā radošā interpretācijā lietišķajā mākslā.

Ziņas Fold 27. maijs, 2024

Atzīmējot Jūlija Straumes 150. jubileju, muzejs šogad organizē pavasara un rudens zinātnisko lasījumu programmu. Pirmā sesija 29. maijā būs veltīta mākslinieka radošās darbības posmam, kas saistīts ar Tuvajiem Austrumiem — Latvijas mākslā reti apskatītu tēmu. Ar saviem pētījumiem iepazīstinās lektori — Nigara Tahir Gizi Sultanova (Azerbaidžāna), Vija Buša (Latvija) un Imants Ļaviņš (Latvija).

 

Neatkarīgā pētniece no Azerbaidžānas, Ph.D. Nigara Tahir Gizi Sultanova aicinās izzināt 20. gadsimta sākuma latviešu diasporas dzīvi Azerbaidžānā, to skaidrojot vēsturiskā kopsakarību kontekstā.

 

Latvijas vēstniecības Azerbaidžanā vadītājas vietnieces Vijas Bušas pētniecība fokusējas uz dzejnieku, mākslinieku un mūziķu pilsētu Šušu, kas tiek uzskatīta par valsts kultūras galvaspilsētu un skar nozīmīgu Jūlija Straumes dzīves periodu. Straumes atrašanās līdzās Kaukāza radošajām personībām ir ietekmējusi viņa daiļradi, kurā var vērot Kaukāza un austrumniecisko ietekmi.

 

Savukārt Dr. hist. Imants Ļaviņš savā priekšlasījumā runās par Straumi kā par Austrumkaukāza zemju kultūrai svarīgu etnogrāfisko liecību krājēju un popularizētāju, aicinot izsekot mākslinieka veikumam Aizkaukāzā un vēršot uzmanību uz Austrumu motīviem meistara mākslā.

 

Pēc prezentācijām visi klātesošie aicināti iesaistīties sarunās par Straumes radošā mantojuma daudzveidību, uzsverot tā nozīmīgumu arī mūsdienās. Pasākums atklās Latvijas un Azerbaidžānas kultūras un vēsturiskās saites un tas papildina izstādi «Atmiņas ģenētiskais kods. Azerbaidžānas paklāji», kur organiski iekļaujas Straumes apzinātās un pētītās etnogrāfiskās liecības Azerbaidžānas teritorijā — neatkārtojami paklāju raksti, kurus viņš fiksējis un kolorējis fotogrāfijās savu ekspedīciju laikā.

 

Apmeklēt zinātniskos lasījumus 29. maijā plkst. 12.00 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā aicināts ikviens interesents.