«Gateris Works» mēbeļu kolekcija. Foto — Anna Dāve

Iepazīstinām ar Latvijas Dizaina gada balvai 2024 (LDGB) ziemā iesniegtajiem darbiem produktu dizaina kategorijā, kas tikuši konkursa otrajā kārtā. No 19 pieteikumiem atlases žūrija nākamajā kārtā izvirzījusi astoņus darbus.

Ziņas Fold 2. maijs, 2024

«Esam pateicīgi visiem darbu iesniedzējiem, kuru darbu kopums uzskatāmi parāda produktu dizaina nozares lielo aptvērumu un dažādību. No inovatīva sporta inventāra līdz folkloras un brutālisma iedvesmotai mēbeļu līnijai — ziemas pieteikuma darbi iepazīstina ar produktu dizaina nozares plašumiem, kur Latvijas ražotāji izceļas ar augstu produktu kvalitāti,» stāsta kategorijas atlases žūrijas priekšsēdētājs Edgars Zvirgzdiņš.

Nominanti

«M–Arts» dizaina velosēdeklītis bērniem

 

Darba autors un pasūtītājs — Marts Erdmanis.

 

«M–Arts» dizaina bērnu velosēdeklītis apvieno funkcionalitāti un estētiku. Tas ir drošs, komfortabls un, pateicoties gumijas auklas pinumam, ir izdevies būtiski samazināt vēja pretestību, kas negatīvi ietekmē braukšanas dinamiku. Savukārt cauruļveida rāmja konstrukcija stilistiski pietuvina sēdeklīti klasisku velosipēdu estētikai.

Betona lampas «Sowa Stone»

 

Darba autors — «Sowa Stone». Darba pasūtītājs — Dainis Sovinskis.

 

«Sowa Stone» ir pārliecināti, ka viss skaistais ir ieraugāms dabā, tāpēc uzņēmums piedāvā savu dabas estētikas interpretācija cilvēku radītām telpām. Īpašā betona veidošanas tehnoloģija padara gala produktu plānu, vieglu un izturīgu, pārvēršot betonu gaisīgā, askētiskā gaismeklī. Izgatavojot lampas, netiek uzliktas robežas ne to formai ne, izmēram, krāsām un struktūrai.

«Gateris Works» mēbeļu kolekcija

 

Darba autors un pasūtītājs — «Gateris Works».

 

«Gateris Works» mēbeļu pamatā ir latviskā vizuālā koda izpēte un tā transformācija ikdienas lietošanas objektos. Iedvesmojoties no vernakulārās galdniecības, kas sastopama lauku teritorijās, tika radīta formu valoda, kas naivo un nereti neveiklo mēbeļu veidolu pasniedz elegantā, mūsdienīgā veidā.
Mēbeles veidotas robustas un mazliet primitīvas, tādējādi dodot balsi estētikai, kas novitātes un tehnoloģiju priekšā nav dzirdama, bet viscaur atspoguļo latvisko identitāti.

SUP airdēlis «EO Nebula»

 

Darba autors un pasūtītājs — «EO SUP».

 

«EO Nebula» ir Latvijas zīmola «EO SUP» sporta airdēlis (SUP). Astronomijā vārds «nebula» apzīmē kosmisku gāzu un putekļu mākoni, kurā rodas jaunas zvaigznes. «EO SUP» airdēlis ir guvis šādu īpašu nosaukumu, atsaucoties gan uz tā vizuālo veidolu, gan putekļu mākoņos palikušos konkurentus. Airdēļa forma izstrādāta, domājot par tā ātrumu, stabilitāti un ergonomiku.

SUP airis «EO Fortis»

 

Darba autors un pasūtītājs — «EO SUP».

 

«EO Fortis» ir Latvijas zīmola «EO SUP» airis. Latīņu valodā «fortis» nozīmē «ātrs», «spēcīgs» — tā ir īpašības, kas nepieciešamas augsta līmeņa SUP airēšanas sportistiem. «EO Fortis» aira dizains veidots, sekojot diviem pamatnosacījumi — zemam svaram un augstai veiktspējai, ko apvienot ir ļoti grūti. Aira rokturis un lāpstiņa izgatavoti no koka, ko sportā uzskata par vecmodīgu materiālu. Tomēr savas elastības dēļ koks palīdz sportistam sevi ātrāk virzīt uz priekšu, vienlaikus amortizējot kustību.

Elektroskūteris «Bee Electric»

 

 Darba autors un pasūtītājs — Aldis Kalniņš.

 

«Bee Electric» ir ar elektromotoru darbināms vienkāršs, ērts un kluss braucamrīks, kas pielīdzināms velosipēdam. Mopēda rāmis veidots no liektām metāla caurulēm un papildināts ar finiera detaļām, kas ir Latvijā iemīļots materiāls. Akumulatora novietojums aiz stūres, kur klasiskajiem mopēdiem ir degvielas tvertne, rada sentimentu par bērnības laika mopēdiem laukos vai Pierīgas garāžā. Tomēr mopēds aprīkots ar jaunākās paaudzes akumulatoru, jaudīgu un klusu elektromotoru un ritošās daļas komponentēm, kas paredzētas ilgai un intensīvai lietošanai dažādos apstākļos. «Bee Electric» ģeometrijas, ātruma un masas kombinācija sniedz pieejamības, drošības un paredzamības sajūtu visu vecumu un pieredzes līmeņu braucējiem, savukārt tā dizains veidots kā mūsdienīgi minimāls un lakonisks. «Bee Electric» dod iespēju braukt pa velosipēdiem paredzētajiem maršrutiem, to var pārvadāt sabiedriskajā transportā un vajadzības gadījumā ievietot auto vai autobusa bagažniekā.

Atpūtas krēsls «Nest»

 

Darba autors un pasūtītājs — Aldis Circenis («Articul»).

 

«Nest» atpūtas krēsls izgatavots no augstvērtīgiem, dabīgiem materiāliem, izmantojot gadiem izkoptas meistaru prasmes. «Nest» unikālā konstrukcija radīta, iedvesmojoties no putnu ligzdām koku zaros, atspoguļojot tās gan simboliski, gan strukturāli. Krēsls veidots no ozola masīvkoka rāmja un dūnu pildītiem dabīgas ādas spilveniem. «Nest» pieejamas divas konstrukcijas variācijas — ar vai bez kafijas galdiņa. Krēsli tiek izgatavoti tikai pēc pasūtījuma, dodot pircējam iespēju pielāgot krēsla apdari savai gaumei.

Kāpelēšanas kubs–mājiņa bērniem «Cubitri»

 

 Darba autors un pasūtītājs — SIA «Snores», zīmols «Ette Tete».

 

«Cubitri» ir unikāls kāpelēšanas kubs–mājiņa ar dažādām sānu malām, kas bērniem sniedz iztēles un kustību brīvību. Veidots, iedvesmojoties no Emijas Pikleres (Emmi Pikler) un Marijas Montesori (Maria Montessori) pedagoģijām, tas ir piemērots bērniem jau no sešu mēnešu vecuma, turpinot augt kopā ar bērnu līdz pat skolas vecumam, lai attīstītu viņu veiklību, līdzsvaru un iztēli. «Cubitri» ir atvērta tipa spēļu telpa, kas reizē ir gan rotaļu namiņš, gan kāpelēšanas rotaļlieta, turklāt tas iederas mājokļa interjerā arī kā stabils kafijas galdiņš. Tā patentētais dizains ar noapaļotām sānu malām veidots bez ārēji redzamiem savienojumiem, un tā salikšanai vai izjaukšanai nav nepieciešams skrūvgriezis. «Cubitri» izgatavots no lakota bērza saplākšņa, un tā gludo virsmu papildina dažādu faktūru elementi — noņemami kokvilnas aizkariņi un džutas virves kāpelēšanas siena. «Cubitri» iespējams pievienot arī kāpelēšanas un slīdkalniņa rampas, kā arī savienot ar visiem «Ette Tete» kāpelēšanas rāmjiem. Produkts ir CE sertificēts.

 

Dalībai Latvijas Dizaina gada balvas 2024 konkursa otrajā kārtā kopā izvirzīti 58 darbi. Pilns nominantu saraksts ir pieejams LDGB mājaslapā. Konkursa otrā kārta norisināsies 2024. gada maijā, kad fināla žūrija vērtēs nominantus un izvirzīs finālistus. Fināla žūrija arī lems par katras kategorijas uzvarētāju un Latvijas Dizaina gada balvas Grand prix ieguvēju. Konkursa otrā kārta noslēgsies ar Dizaina gada balvas apbalvošanas ceremoniju 24. maijā Rīgas cirkā.

 

Latvijas Dizaina gada balva ir nacionālas nozīmes apbalvojums dizainā ar mērķis ir apzināt, izvērtēt un popularizēt Latvijas dizaineru izcilāko sniegumu, sekmēt Latvijā radītā dizaina izmantošanu un Latvijas dizaina nozares attīstību, saikni ar citām nozarēm un izaugsmi ilgtermiņā. Apbalvojums ar Kultūras ministrijas atbalstu dibināts 2017. gadā. Līdz 2025. gada maijam to organizē Latvijas Dizaina centrs — Eiropas Dizaina asociāciju apvienības (BEDA) biedrs un Eiropas Komisijas stratēģiskās iniciatīvas «Jaunais Eiropas Bauhaus» oficiālais partneris. Latvijas Dizaina centrs piedalās nacionālās dizaina politikas veidošanā, pētniecībā un izglītošanā, iniciējot sadarbību un stratēģiskas partnerības ar citām dizaina organizācijām, dizaineriem, uzņēmumiem un dizaina lietotājiem. Ar Kultūras ministrijas atbalstu Latvijas Dizaina centrs uztur radošo industriju komunikācijas platformu FOLD.