Fold komanda — Sandijs Ruļuks, Miķelis Baštiks, Evelīna Ozola, Edgars Zvirgzdiņš, Ilze Peipiņa, Toms Kokins. Foto — Andrejs Strokins

Šodien, 22. aprīlī jaunā Latvijas radošo industriju platforma FOLD top atvērta lasītājiem. Priecājamies iepazīties, jūtieties kā mājās!

Redakcija Fold 22. aprīlis, 2013

FOLD izceļ labāko Latvijas un ārvalstu radošajās industrijās, lai palīdzētu uzzināt jaunumus, saprast lietu būtību, iegūt zināšanas un savstarpēji sadarboties. FOLD fokuss ir dizains un dizaina domāšana, jo tieši tur mēs saskatām radošuma un racionalitātes apvienošanos produktīvā jaunradē.

Apvienošanās

FOLD ir izaudzis no 2009. gadā izveidotajiem blogiem «Plikums» un «DesignBlog», kas katrs citā formātā apkopoja ziņas par labo Latvijas dizainā, un mazliet jaunākā «Fine Young Urbanists», kas rakstīja par pilsētvides plānošanu un dizainu. 2012. gada nogalē šo trīs blogu autoru apvienotais kolektīvs piedalījās Kultūras ministrijas izsludinātajā konkursā par Latvijas radošo industriju komunikācijas platformas izveidi un guva uzvaru. Iegūtais finansējums sniedza nepieciešamo atspēriena punktu, lai no blogiem pārtaptu spēcīgā interneta medijā.

FOLD izveidošana iezīmē pilnīgi jaunu pieeju valstiska līmeņa projektu īstenošanā, Kultūras ministrijai apliecinot uzticību un piešķirot valsts budžeta līdzekļus nelielām, entuziasmā balstītām sabiedriskām iniciatīvām, kas sevi pierādījušas vairāku gadu garumā.

Komanda

FOLD redakciju veido: arhitekte un urbāniste Evelīna Ozola, grafikas dizaineris Miķelis Baštiks, juriste Ilze Peipiņa, interaktīvu un digitālu risinājumu un grafikas dizaineris Sandijs Ruļuks, arhitekts un urbānists Toms Kokins un grafikas dizaineris Edgars Zvirgzdiņš. Lai FOLD aptvertu plašu tēmu loku, piesaistām arī citus rakstu autorus — radošo industriju teorētiķus un profesionāļus.

Forums

FOLD ir «Forums Latvijas dizainam» jeb «Forum of Latvian Design» akronīms. Vārdu «forums» izvēlējāmies, jo tas apzīmē gan publisku kopā sanākšanas vietu, gan mediju, kas nodrošina informācijas plūsmu un diskusijas. «Fold», savukārt, tulkojumā no angļu valodas ir ne vien «locīt», kas ir dizaina procesā izmantota darbība, bet apzīmē arī grupu vai kopienu ar vienojošām vērtībām  un mērķiem.

Saturs

FOLD saturā šobrīd atradīsiet radošo industriju aktualitātes, padziļinātus dažādu tēmu rakstus, intervijas un dokumentālas īsfilmas ar radošo industriju pārstāvjiem, aktuālo pasākumu kalendāru. Turpmākajos mēnešos pievienosim jaunas sadaļas, kas palīdzēs labāk orientēties Latvijas radošo industriju uzņēmumu vidē, piedāvāt un atrast darbu un sadarbības partnerus. FOLD saturs būs pieejams latviešu un angļu valodā un tiks regulāri papildināts. «Plikums»«DesignBlog» un «Fine Young Urbanists» tiks saglabāti kā mūsu iepriekšējo publikāciju arhīvs.

Tikšanās

Virtuāla vai fiziska, FOLD ir vieta, kur satiekas dažādu radošu nozaru pārstāvji. Tikšanās internetā ir nozīmīga, taču, tiekoties klātienē, komunikācija raisās gluži citādi, un ar laiku veidojas piederības sajūta un kopīgas vērtības. Tādēļ vēl pirms interneta medija atklāšanas uzsākām pasākumu sēriju «Unfolded», kurā notikuši jau divi pasākumi — Sandija Ruļuka lekcija un ilustratora Reiņa Pētersona zīmēšanas paraugstunda. «Unfolded» N°3 sekos drīzumā.

Atvērtība

Šī gada sākumā, kad sākām veidot FOLD, Rīgas radošās inteliģences pulcēšanās vieta «Pērle» tuvojās savas misijas noslēgumam. Vairāk kā trīs gadu garumā kalpojusi par platformu, kas saved kopā cilvēkus un notikumus, «Pērle» spēja mainīt veidus, kā uztveram un apdzīvojam pilsētvidi. Tādēļ FOLD ar prieku pārņēma «Pērles» telpas, un šobrīd dala tās ar vairākiem radošu nozaru birojiem, savstarpēji apmainoties prasmēm un zināšanām. Mūsu darbā procesa caurredzamība un publiskums ir burtiski — FOLD redakcija atrodas pirmajā stāvā, un tai ir lieli logi. Ja vēlaties mums pastāstīt par sevi vai parādīt savu radošo darbu, nāciet ciemos!