Kamēr mēs svinējām valsts dibināšanas gadadienu, dizaineris Kaspars Jursons pārstāvēja Latviju starptautiskajā radošo industriju konkursā «Creative Business Cup» Kopenhāgenā. Uzvara gan šoreiz tika Horvātijas komandai par gudro spēļu lācīti «Teddy the Guardian», bet otrā vieta — Vācijas pārstāvjiem par konstruktoru «Kinematics».

Reportāžas Fold 2. decembris, 2013

Plīša lācis «Teddy the Guardian» nav tikai rotaļlieta — tajā iebūvētie sensori spēj nemanāmi nomērīt bērna temperatūru, sirds ritmu un citus ķermeņa parametrus, sniedzot nepieciešamo informāciju mediķiem un nesatraucot mazuli. Žūrijas vērtējums skan šādi: «Ideja veiksmīgi apvieno iejūtību un tehnoloģijas, lai atvieglotu uztraukuma pilnus brīžus ģimenes dzīvē un veselības aprūpē. Tā ir radošuma būtība — savienot atšķirīgas lietas jaunos veidos. Šis produkts radikāli maina veidu, kādā iegūstam datus par bērnu veselības stāvokli.»

Otro vietu ieguvušais rotaļu konstruktors «Kinematics» ir modulārs robots, kas saliekams visdažādākajos veidos un spēj apgūt un atkārtot kustības. To iespējams savienot arī ar citām konstruktoru sistēmām, piemēram, «Lego». Žūrijas komentārs: ««Kinematics» apvieno fizisko pasauli un programmatūru, un tas var radīt apvērsumu bērnu mācībās un rotaļās. Tas var kļūt par katalizatoru robotu attīstībai nākotnē un tam ir milzīgs tirgus potenciāls.»

«Creative Business Cup» īpašās balvas saņēma arī Beļģijas komanda ar interaktīvu pasaku stāstīšanas aplikāciju «Epic», Bulgārijas komanda ar atvērtu inovāciju platformu «Embrioo», Austrijas komanda ar zemu izmaksu gaismekļiem nabadzīgiem reģioniem «Sunlight» un Filipīnu komanda ar restorānu «Healthy Belly».

Lai gan nevienu no godalgām Latvijas pārstāvis Kaspars Jursons neieguva, viņš piedalīšanos uzskata par ieguvumu: «Balvas nedabūju, bet starptautiskus viedokļus, ieteikumus un dažus noderīgus kontaktus gan.» Prezentēt savu produktu — «divi vienā» pisuāru ar izlietni «STAND» — starptautiskas žūrijas priekšā bijis labs treniņš, turklāt «Creative Business Cup» laikā apmeklēti dažādi semināri un satikti radošo industriju uzņēmēji no citām valstīm. «STAND» neiekļūšanai pusfinālā Kaspars redz divus iemeslus: pirmkārt, Latvijas pārstāvis «Creative Business Cup» izvirzīts pēdējā brīdī, līdz ar to pietrūcis laika rūpīgai biznesa plāna izstrādei, un žūrijai bijis ar to jāiepazīstas steigā. Otrkārt, žūrija augstāk vērtējusi projektus ar mazliet citu fokusu — tādus, kas asprātīgi risina ne tikai funkcionālas problēmas, bet pievēršas sabiedrības mazpriviliģēto grupu interesēm vai izmanto modernas tehnoloģijas.

Nākamajam gadam Kaspars iesaka vietējo atlasi rīkot laicīgāk, lai Latvijas pārstāvis paspētu labāk sagatavoties: «Tas ir kā maratons — tu nevari cerēt, ka tiksi uz pjedestāla, ja sāc trenēties nedēļu pirms tam.» Šobrīd iecerēts, ka 2014. gada nacionālā atlase varētu notikt jau maijā, radošās darbības nedēļas «radi!» ietvaros.