Grafikas dizains — «Rijada», Kristaps Grundšteins, «Darva»

Ar izstādi «Vecumdienas» aizsācies lielisks dizaina projekts, kas veltīts veselīgam dzīvesveidam pilsētā visa mūža garumā — «Garā pastaiga».

Viedokļi Evelīna Ozola 14. aprīlis, 2014

«Garā pastaiga» sastāv no trim dizaina projektiem: «Vecumdienas», «Vingrotava» un «Kidsroomzoom». Katrs no tiem veltīts citam cilvēka dzīves posmam — mūža nogalei, briedumam un bērnībai —, bet tie visi aicina pievērst uzmanību dizaina lomai dzīves kvalitātes uzlabošanā. Projekta autori tic, ka publiskā telpa spēcīgi ietekmē pilsētnieku dzīvesveida izvēles un ka ar tās dizainu var mainīt sociālu procesu gaitu. «Garā pastaiga» vedina ikvienu domāt par apkārtējās vides labiekārtošanu un lietošanu.

5. aprīlī atklātā izstāde «Vecumdienas» ir Latvijas dizaina videi netipiska — tā nevis izrāda gatavu produktu izskatu vai cenu, bet gan provocē domāt, diskutēt un rīkoties. Projekta autori runā par nopietnām, pat nedaudz nomācošām lietām — publiskās un privātās telpas dizaina problēmām, nepieciešamību rūpēties par veselību un neizbēgamo sabiedrības novecošanos —, taču dara to ar vieglumu, atjautību un spilgtām krāsām. Veselīgs dzīvesveids un pilsētvides piemērotība senioriem ir aktuāls jautājums dizaineru dienaskārtībā visā pasaulē, tam šogad pievērsīsimies arī FOLD rīkotajā vasaras skolā «Get Well City».

Jāatzīst, ka šādu izstādi gaidīju jau ilgi, un tā man nelika vilties. Vienmēr esmu iestājusies pret nejēdzīgi tehnisko valodu, kādā Latvijā tiek runāts par publiskās ārtelpas dizainu: «Šis projekts Rīgas domei izmaksāja tik un tik tūkstošus, un par tiem ierīkoti tik un tik kilometri asfaltētu celiņu.» Izrādās, statistiku var ilustrēt ar operas fasādēm un monētu kaudzītēm, bet par kustības simbolu lietot banānu — dzīvespriecīgu dabas dizaina objektu, kurā atrodamās vielas stiprina sirdsdarbību, gremošanas sistēmu un kaulus.

Projektu pavada drukāts izdevums — Rīgas dizaina un dzīvesstila žurnāls «Garā pastaiga». Šādas publikācijas Latvijā nerodas katru dienu, tieši pretēji, daudzas labas izstādes nemaz «neaizvelk» līdz drukātam katalogam, kur nu vēl mājaslapai. Lai gan parasti bukletus un skrejlapas nevācu, šo avīzi paņēmu, jo šķita, ka tā ar laiku varētu kļūt par grūti atrodamu retumu. Turklāt, vidējā atvērumā ir spilgti dzeltens plakāts.

Es ticu, ka «Garā pastaiga» ir kustība, ar ko rēķināties. Jau pavisam drīz tā Rīgas apkaimēs atstās paliekošu nospiedumu — vingrošanas stieņu sistēmu «Vingrotava». Pirmā no tām — Sarkandaugavā, un dzirdēts, ka tai sekos vēl citas.

Izstāde «Vecumdienas»

Apskatāma līdz 30. aprīlim Rīgā, Z.A. Meierovica bulvārī 6. Ieeja brīva.

Vingrotava

Vingrošanas laukumi Rīgas apkaimēs, tuvākā atklāšana 1. maijā plkst. 15.00 Alekša skvērā Sarkandaugavā.

Izstāde «Kidsroomzoom»

No 1. līdz 31. oktobrim kādā dzīvoklī Rīgā. Informācija sekos.

Projekta «Garā pastaiga» autori

Kristaps Grundšteins, dizaina studijas «Rijada» un «Design Catering», studija «Darva», Paola Noe, Tomass Maics (Thomas Maitz) un daudzi citi. «Garā pastaiga» ir «Rīga — Eiropas Kultūras galvaspilsēta 2014» programmas daļa. Plašāku informāciju meklējiet «Garā pastaiga» mājaslapā.