Ilustrācija — Kirils Kirasirovs

8. jūnijā jau piekto reizi norisināsies «Piena svētki», kas no neliela draugu pasākuma izauguši līdz apjomīgam pilsētas festivālam. Šogad «Piena svētki» notiks divas reizes: šo svētdien «Piens Fest Ziemeļblāzma» Vecmīlgrāvī kopā ar Latvijas Radio 3 un 3. augustā «Piens Fest Spēle» Lucavsalā sadarbībā ar «Pieci.lv».

Ziņas Fold 5. jūnijs, 2014

«Piens Fest Ziemeļblāzma» programma pievēršas dažādu žanru vietējās mūzikas vērtību apzināšanai un kopā savešanai. Līdz ar ievērojamu mākslinieku priekšnesumiem notiks arī mākslas darbnīcas, spēles un citas aktivitātes.

Elektroniskās un ambientās mūzikas komponists un vairāku Mūzikas ierakstu balvu laureāts Raimonds Tiguls «Piena svētkos» uzstāsies kopā ar stīgu kvartetu «Sinfonietta Rīga», koklētāju Laimu Jansoni, armēņu tautas pūšaminstrumentālistu Levonu Tevanjanu, solistēm Kristīni Kārkli–Puriņu un Jolantu Strikaiti.

Jānis Holšteins–Upmanis, Māra Upmane–Holšteine, Renārs Kaupers, Jānis Strapcāns, Raimonds Gusarevs, Kārlis Kazāks un Jānis Šipkēvics atskaņos savas orģināldziesmas ar Imanta Ziedoņa vārdiem, kuras fonds «Viegli» izdevis divos mūzikas albumos.

Savukārt pasaulē pazīstamākais latviešu pianists, daudzu starptautisku konkursu laureāts Vestards Šimkus izpildīs Ferenca Lista, Roberta Šūmaņa, Džordža Geršvina, kā arī paša komponētus skaņdarbus.

Jauniešu koris «Kamēr…» izpildīs daļu no savas nupat pirmatskaņojumu piedzīvojušās programmas «Amber songs» ar latviešu tautasdziesmām, kuras īpaši šim projektam atlasījis etnomuzikologs Valdis Muktupāvels. Apdares rakstījuši 17 komponisti no visas pasaules, par pamatu ņemot vēsturiskā Dzintara ceļa valstis un Dzintara nozīmi latviešu folklorā.

Grupas «Instrumenti» mūziķis Jānis Šipkēvics iepazīstinās ar jaunu mūzikas projektu un svētkos uzstāsies kopā ar Matīsu Čudaru un Lennartu Hejndelu (Lennart Heyndels) no «Blondblackblonde», koklētāju Laimu Jansoni, bundzinieku Ivaru Arutjunjanu un arfisti Elizabeti Lāci.

Festivāla mākslinieku pulku papildinās arī Latvijas Radio Bigbends, solisti Kristīne Prauliņa un Intars Busulis. Latvijas džeza mūzikas vēsturē Latvijas Radio Bigbends spēlējis nozīmīgu lomu, un pēc 16 gadu pārtraukuma 2012. gadā leģendārais kolektīvs atsācis aktīvu darbību. Programmā skanēs jaunākās Raimonda Paula džeza dziesmas, pasaules džeza mūzikas klasika un Latvijas mūziķu orģinālkompozīcijas.

Gaidot «Piens Fest Ziemeļblāzma», uzņemta arī īsfilma «Musketieri, Tubists & Bumbulītis». Tās režisors — Oskars Rupenheits.

«Piena svētki» sāksies plkst. 14.00 kultūras pilī «Ziemeļblāzma», Ziemeļblāzmas ielā 36, Rīgā, bet no plkst. 18.15 koncerti tiešraidē būs klausāmi Latvijas Radio programmā «Klasika». Ieeja pasākumā ir bez maksas. Festivāls norisinās «Rīga — Eiropas Kultūras galvaspilsēta 2014» programmas ietvaros. Plašāka programma pieejama «Piena» mājaslapā.