Ilustrācija — Zigmunds Lapsa

Jau divpadsmito reizi Rīgā norisināsies par vērienīgāko avangarda un eksperimentālajai mūzikai veltīto notikumu Baltijas valstīs atzītais festivāls «Skaņu Mežs», kas šogad noritēs no 10. līdz 11. oktobrim mūzikas namā «Daile».

Ziņas Fold 24. septembris, 2014

Šis festivāla izlaidums turpinās izvērst aktuālas vai vēsturiski nozīmīgas novatoriskās mūzikas izzināšanu, liekot uzsvaru uz tādām parādībām kā ekstrēmā datormūzika, brīvā improvizācija, elektroakustika, eksperimentālā deju mūzika, avangarda pops, kā arī audiovizuāliem priekšnesumiem. Šī gada festivāls atšķirsies arī ar īpaši veidotu līdzsvaru starp akustisko un elektronisko mūziku gan koncertu programmas, gan atsevišķu priekšnesumu ietvaros, tādā veidā aizstāvot ideju, ka progress un radoši sasniegumi mūzikā ir piesaistīti nevis tehnoloģijai, bet gan drosmīgām idejām un virtuozitātei to izpildījumā.

10. oktobra koncertvakarā uzstāsies: par savu spokaino un valdzinošo balsi daudzinātā amerikāņu dziesminiece Marisa Nadlere (Marissa Nadler), kuras sestais solo albums «July» šogad guvis vienbalsīgu kritiķu atzinību; amerikāņu brīvās improvizācijas pionieris un komponists Vadada Leo Smits (Wadada Leo Smith), kurš 2013. gadā kļuva par vienu no trim finālistiem cīņā par Pulicera balvu mūzikā; elektroniskās mūzikas pārstāvis Kīts Fullertons Vitmans (Keith Fullerton Whitman); mūsdienīgās čella mūzikas māksliniece Okjun Lī (Okkyung Lee); eksperimentālu kompozīciju solo projekts «Insect Ark»; Fils Mintons un Odrija Čena (Phil Minton and Audrey Chen) un «If, Bwana».

Savukārt 11. oktobrī koncertus sniegs: vokālists un komponists Bliksa Bārgelds (Blixa Bargeld), kas pazīstams kā grupas «Einstürzende Neubauten» līderis — festivālā viņš uzstāsies ar vokālu solo performanci, kurā ar izsmalcinātas skaņu režijas palīdzību radīs daudzslāņainu mūziku tikai un vienīgi no savas balss; vācu programmētājs un mūziķis Roberts Henke (Robert Henke) jeb Monolake, kas uzstāsies ar iespaidīgu lāzeru–skaņas šovu «Lumière»; kritiķu lolotais eksperimentālās deju mūzikas producents Endijs Stots (Andy Stott); «Gas of Latvia» un Katrīna Neiburga; projekts «Innode», kurā apvienojušies dalībnieki no tādām grupām kā «Radian», «Pan American» un «Elektro Guzzi»; sintīpopa dudets «Xeno & Oaklander» no Bruklinas un Martinez Gonzalez.

Festivāla «Skaņu Mežs» koncerti norisināsies mūzikas namā «Daile», Kr. Barona ielā 31, Rīgā. Vienas dienas biļete iepriekšpārdošanā maksā 20 eiro, bet divu dienu — 30 eiro, un tās iegādājamas «Biļešu Serviss» tirdzniecības vietās. Plašāka informācija pieejama festivāla mājaslapā. Šī gada «Skaņu Mežs» ir «Rīga — Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014» oficiālās programmas notikums.