Labas garšas darbnīca. Publicitātes foto

Latvijas laikmetīgā dizaina ekspozīciju un notikumu cikla «Dizaina manifestācija» ietvaros Rīgā norit «Dizaina pastaigas», iepazīstinot ar grafikas, produktu, interjera un ēdiena dizaina radīšanas procesiem. 27. un 28. martā notiks noslēdzošā — Ēdiena dizaina pastaiga —, kas aicinās nogaršot, gatavot, baudīt un eksperimentēt, kā arī iepazīt atšķirīgu iepirkšanās pieredzi.

Ziņas Fold 18. marts, 2015

Kamēr vārdu kombinācija «ēdiena dizains» mūsu ausīm vēl skan mazliet ērmīgi, tā arvien aicinošāk iekārtojas citu zemju un pilsētu ceļvežos. Par ēdiena dizainu mēdz dēvēt gan jaunu pieredzi produktu iegūšanā, maltītes gatavošanā, gan pašā mielošanās procesā. Ēdiena dizains pazīst gan taupību, gan pārmērības, arī lokālpatriotismu un kultūru miksli, tradīcijas un molekulārās tehnoloģijas.

Ēdiena dizaina pastaiga iedalīta divos virzienos — «Darbnīcas. Performances. Līdzdalība», kas aicina uz aktīvu iesaisti ēdiena gatavošanā, eksperimentēšanā un baudīšanā, un «Citāda iepirkšanās», kas piedāvās pievērsties «slow–food» principiem un iegādāties dabīgu, vietējo lauksaimnieku audzētu produkciju, atbalstot tos ar taisnīgu samaksu. Piedalīties darbnīcās un performancēs, kā arī apciemot un iepirkties zemnieku tirdziņos ir aicināts ikviens. Dalība darbnīcās un performancēs jāpiesaka iepriekš.

Darbnīcas. Performances. Līdzdalība
Piektdiena, 27. marts

«Laimas» šokolādes muzejs

Šokolādes darbnīcās tiks gatavotas unikālas konfektes. Vietu skaits ierobežots, un dalība jāpiesaka līdz 20. martam, zvanot uz telefona numuru 66154777. Dalības maksa pieaugušajiem — 16 eiro, bērniem — 14 eiro (Dizaina pastaigu ietvaros tiek piemērota 10% atlaide). Darbnīcas noritēs plkst. 11.30 un 14.30 Miera ielā 22.

Piektdiena un sestdiena, 27. un 28. marts

Dizains ± maltīte

Izrāde tiem, kuri ir atvērti pasaulei, vēlas piedzīvot jaunas nianses ēdiena baudīšanā un domāšanā. Šefpavārs — Andris Jugāns, «Kuk Buk», scenogrāfija un dizains — Mārcis Ziemiņš, producente — Gundega Skudriņa, «Skudras metropole». Norises vietā būs apskatāma mini ekspozīcija «Kumosi no gastronomiskām performancēm». Dalība jāpiesaka līdz 20. martam, rakstot uz info@stilsbeztabu.lv. Dalības maksa — 50 eiro. Performances noritēs piektdien plkst. 17.00 un 21.00, sestdien plkst. 18.00 Lāčplēša ielā 55.

Labas garšas darbnīcas

Kopā ar Līvu Kļaviņu notiks produktu iegādāšanās Rīgas Centrāltirgū, kopīga gatavošana, smaržu, krāsu un domu mijiedarbība. Satikšanās Rīgas Centrāltirgū pie «Siļķītes un dillītes» starp sakņu un zivju paviljonu. Vietu skaits ierobežots, un dalība jāpiesaka līdz 20. martam, rakstot uz garsas.darbnicas@gmail.com. Dalības maksa — 23 eiro. Darbnīcas noritēs piektdien plkst. 16.00 un sestdien plkst. 11.00 (3 stundas) viesnīcā «Mercure» Elizabetes ielā 101.

Sestdiena, 28. marts

3 pavāru tapu šovs

Seansi kopā ar vienu, diviem vai trīs pavāriem no «3 pavāru restorāna» noritēs no plkst. 11.00 līdz 12.00 un no 13.00 līdz 14.00 Torņa ielā 4, 2. stāvā. Vietu skaits ierobežots, un dalība jāpiesaka līdz 20. martam, rakstot uz 3pavari@3pavari.lv. Dalības maksa — 8 eiro.

Kūkas darbnīca «Lapsas mājā»

Kopīgi gatavojot kūku, būs iespējams apgūt Lienes Zemītes meistarīgos kūku cepšanas paņēmienus. Vietu skaits ierobežots, un dalība jāpiesaka līdz 20. martam, rakstot uz madara@h2e.lv. Dalības maksa — 15 eiro. Darbnīca sāksies plkst. 10.00 (2,5 stundas) Mārupes ielā 3.

Rituāls ēst. Dizaina process

LMA Vides mākslas apakšnozares studente Krista Ose aicinās ielūkoties, izzināt un sajust sava maģistra darba tapšanas procesu. Vietu skaits ierobežots, un dalība jāpiesaka līdz 20. martam, rakstot uz krista.ose@gmail.com. Dalība bez maksas. Darbnīca notiks plkst. 12.00 Latvijas Mākslas akadēmijā, Kalpaka bulvārī 13.

Citāda iepirkšanās
Piektdiena, 27. marts

«Slow–food» zemnieku tirgus

T/c «Sky&More», Duntes iela 19a. Interesentiem atvērti no plkst. 12.00 līdz 19.00. Laba, tīra un godīga pārtika visiem — gan tās ražotājiem, gan patērētājiem.

Piektdiena un sestdiena, 27. un 28. marts

Zemnieku diennakts tirgus

Spīķeru, Gaiziņa, Pūpolu ielas Rūpniecības preču tirgus pārbūvētā teritorija, ieeja no Gaiziņa ielas. Interesentiem atvērti no plkst. 5.00 līdz 7.30. Vietējo lauksaimniecības produktu iegādes vieta.

Sestdiena, 28. marts

«Slow–food Rīga» zemnieku aleja

Kalnciema kvartāla tirdziņš, Kalnciema iela 35. Interesentiem atvērti no plkst. 10.00 līdz 16.00. Mārtiņa Rītiņa kustība «Slow–food Rīga» atbalsta tīru, sezonālu, vietēju pārtiku un taisnīgu samaksu zemniekiem par darbu.

«Bazārs» Berga Bazārā

Elizabetes iela 83/85, Berga Bazārs. Interesentiem atvērti no plkst. 10.00 līdz 16.00. Svaigi Latvijas zemnieku saimniecībās audzēti produkti. Viena no pirmajām vietām, kas rīdziniekus uzrunāja zaļi.