Ilustrācija — Roberts Rūrāns

Maija beigās Latvijā gaidāms līdz šim nebijis notikums — Rīgas Zīnu festivāls, ar kuru izdevniecība «Popper Publishing» pasaulē populāro pašizdoto neliela formāta žurnālu kultūru centīsies iedzīvināt arī pašu mājās. Lai piedalītos festivālā, autoriem jāiesniedz savu zīnu žūrijas izvērtēšanai līdz 30. aprīlim.

Ziņas Fold 29. janvāris, 2016

Zīns (saīsinājums no angļu «magazine» — žurnāls) visbiežāk ir mazas tirāžas neliela formāta žurnāls, kuru publicē pats satura autors. Satura iespējas ir plašas — zīnos tiek publicēti teksti par politiku, sociālām tēmām, dzeja, ilustrācijas, komiksi, fotogrāfijas, atspoguļojot autoram tīkamākās tēmas un to pasniegšanas veidu. Žurnāla formāts un pašizdošanas princips tā radītājam ļauj darboties ārpus standarta un normām, ko nereti pieprasa tradicionālie mediji. Tajā pašā laikā, pēdējos gados virkne radošu zīnu daudzviet pasaulē ieguvuši profesionālu statusu, tiek tiražēti krietni lielākos apjomos, pārdoti grāmatnīcās un izplatīti tiešsaistē. «Zīna formāts kļūst arvien populārāks,» norāda izdevniecības «Popper Publishing» komanda, kas, lai attīstītu zīnu kultūru arī Latvijā, no 27. līdz 30. maijam rīkos Rīgas Zīnu festivālu (RZF).

Gatavojoties šim notikumam, tā rīkotāji aicina ikvienu interesentu piedalīties zīnu konkursā. Autoriem nav doti ne tēmas, ne stilistikas ierobežojumi — zīns var būt stāstošs, abstrakts, grafisks, to var veidot kā secīgu attēlu sēriju, kolāžu, iekļaut digitāli vai analogi tapušus attēlus. RZF organizatori norāda, ka praktisku apsvērumu dēļ populārākais zīna formāts ir A5, jo tad to iespējams izdrukāt uz A4 izmēra lapām, pārlocīt uz pusēm un ērti saskavot vai iesiet, tomēr konkursā arī formāta ziņā ierobežojumu nav. Iesniedzot zīnu konkursam, tas var būt drukāts digitāldrukā, sietspiedē vai jebkurā citā grafikas tehnikā, pavairots ar kseroksu vai zīmēts ar roku vienā eksemplārā. Vienīgais noteikums — zīna lappušu skaitam jābūt ne mazākam par desmit.

Konkursa dalībnieku darbus izvērtēs «Popper Publishing» kolektīvs Maijas Kurševas un Andreja Lavrinoviča vadībā, un uzvarētāji tiks izziņoti 2016. gada 27. maijā, kad tiks atklāta RZF izstāde, kurā būs apskatāmi arī labākie konkursa darbi. Pirmās vietas ieguvējs balvā saņems «Popper Publishing» atbalstu zīna publicēšanā un iespēju piedalīties citos starptautiskos zīnu kultūrai veltītos festivālos. Tāpat pirmo trīs vietu ieguvēji saņems dāvanas no «Popper Publishing», «kuš!», «Hood Shop», «kim?», «Lokalboards», «Imprint», «Benji Knewman», VKN, «Muta», «DrawOrgy», «Dirty Deal Audio», «Orbīta» un «Foto Kvartāls».

 

Zīnu konkursā iespējams iesniegt līdz 2016. gada 30. aprīlim, aiznesot to uz grāmatnīcu «Bolderāja» Avotu ielā 29, Rīgā vai sūtot pa pastu uz adresi: Biedrība «Popper», Lāčplēša iela 26–21, Rīga, LV–1011. Pieteikumā jānorāda vārds, uzvārds un e–pasta adrese, uz kuru tiks nosūtīti konkursa rezultāti. Rīgas Zīnu festivāls norisināsies no 2016. gada 27. līdz 30. maijam, un aktuālajai informācijai iespējams sekot līdzi festivāla Facebook lapā.