Festivāla vizuālā identitāte — Zigmunds Lapsa

No 13. līdz 16. oktobrim jau četrpadsmito reizi Rīgā norisināsies nepieradinātās mūzikas festivāls «Skaņu mežs». Tajā uzstāsies pazīstamais inteliģentās deju mūzikas duets «Autechre», eksperimentālā hip–hopa mākslinieks «Zebra Katz», apvienība «King Midas Sound + Fennesz» un citi. Šogad festivāla programmu veido divdesmit viens dažāda garuma priekšnesums, un vairāki no tiem būs audiovizuāli.

Ziņas Fold 26. septembris, 2016

13. oktobrī plkst. 18.00 festivāls «Skaņu mežs» tiks atklāts ar īpašu bezmaksas pasākumu Mākslas muzejā Rīgas Birža: telpas ātrijā amerikāņu laikmetīgās mūzikas interpretētājs R. Endrjū Lī (R. Andrew Lee) izpildīs piecas stundas garo komponista Denisa Džonsona (Dennis Johnson) klavierdarbu «November», kas izraisījis strīdus muzikologu vidū — tā varētu būt bijusi pati pirmā amerikāņu minimālisma kustības kompozīcija, apsteidzot LaMontu Jangu (La Monte Young), kurš tiktāl ticis uzskatīts par šī virziena tēvu, bet atzinis, ka iespaidojies no šīs kompozīcijas.

14. un 15. oktobrī festivāls noritēs mūzikas namā «Daile». Pirmajā no diviem koncertvakariem priekšnesumu sniegs eksperimentālās mūzikas grupa, kurā apvienojušies basu mūzikas producenta «The Bug» ansamblis «King Midas Sound» un «glitch» elektronikas meistars «Fennesz». Tāpat šajā vakarā uzstāsies ASV frīdžeza ikona Čārlzs Geils (Charles Gayle) — ugunīgs tenorsaksofonists, kas, pavadīdams vairākas desmitgades kā bezpajumtnieks, guva atzinību 1980. gados. Viņš spēlēs kopā ar britu improvizētājiem — bundzinieku Rodžeru Tērneru (Roger Turner) un vairākkārtējo festivāla viesi, kontrabasistu Džonu Edvardsu (John Edwards). Notiks arī komponistes Santas Ratnieces stīgu kvarteta «Silsila» Latvijas pirmatskaņojums — darbs ticis rakstīts īpaši ansamblim «Kronos Quartet», bet «Skaņu mežā» to izpildīs kvartets «ReDo». Klaviermūzikas koncertu sniegs arī komponists un pianists Maikls Finisijs (Michael Finnissy), kas tiek uzskatīts par vienu no diviem nozīmīgākajiem cilvēkiem tā saucamās «jaunās sarežģītības» skolas tapšanā. Vakaru noslēgs tumšā tehno projekts «Vatican Shadow» — tā darbinātājs ir izdevniecības «Hospital Productions» vadītājs Dominiks Fernovs (Dominick Fernow), pazīstams arī ar projektu «Prurient».

15.  oktobrī gaidāma eksperimentālā hip–hopa mākslinieka «Zebra Katz» uzstāšanās. Vakaru turpinās sapņaini psihedēliskā popa projekts «Tropic of Cancer», kas savas mūzikas melodiskumu līdzsvaro ar smalki caurvītu nolemtības un romantizētas bezcerības sajūtu, kā arī Oklendas brīvformas mūzikas duets «Black Spirituals», kas, saskaņā ar žurnālā «The Wire» pausto, apvieno laikmetīgās mūzikas prakses ar neskaitāmām eksperimentālās mūzikas formām, piedāvājot līdz šim nebijušu improvizētās mūzikas modeli. Atzīmējot savu 70. jubileju, otro koncertu šī gada festivāla ietvaros sniegs perkusionists Rodžers Tērners, šoreiz improvizējot kopā ar analogo sintezatoru spēlētāju Tomasu Lenu (Thomas Lehn).

Abos vakaros piedalīsies vairāki mākslinieki no «Skaņu meža» līdzkoordinētās Eiropas novatoriskās mūzikas platformas «SHAPE»: zviedrs Peders Manerfelts (Peder Mannerfelt), elektroniskās mūzikas komponiste Klāra Ljūisa (Klara Lewis), «M.E.S.H.», avangarda trip–hopa un ambientās mūzikas kvartets «Killing Sound», kā arī «spoken word» dzejnieks Česters Džailzs (Chester Giles).

Sadarbojoties ar Gētes institūtu Rīgā un saņemot atbalstu no Federatīvās Vācijas Ārlietu ministrijas, 16. oktobrī festivāls dosies izbraukumā ārpus Rīgas, un Tomasa Lena un «M.E.S.H.» priekšnesumi būs klausāmi arī Marka Rotko mākslas centrā Daugavpilī.

12. novembrī pēc teju mēnesi ilga pārtraukuma «Skaņu mežs» atgriezīsies mūzikas namā «Daile», kur uzstāsies nozīmīgais britu inteliģentās deju mūzikas duets «Autechre» no izdevniecības «WARP». Dueta priekšnesumu ievadīs trokšņu mūziķis Rasels Hasvels (Russell Haswell), kas kļuvis pazīstams, pateicoties radikālām agrīnām publikācijām izdevniecībā «Editions Mego».

 

Lielākoties festivāla «Skaņu mežs» koncerti norisināsies mūzikas namā «Daile», Kr. Barona ielā 31, Rīgā. Biļetes uz festivālu iespējams iegādāties «Biļešu Serviss» kasēs un internetā. Pilna pasākumu programma un plašāka informācija par māksliniekiem atrodama festivāla mājaslapā.